25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Палац Терещенків повертають у державну власність: прокуратура заявила позов до суду

  • 12 серпня, 2021 12:41
Прокуратура заявила позов про повернення державі пам’ятки культурної спадщини – палацу Терещенків у смт Червоне Житомирської області. Про це повідомляється на сайті обласної прокуратури.
 

"Бердичівською окружною прокуратурою заявлено позов щодо визнання недійсною угоди, якою відкрите акціонерне товариство безкоштовно передало палац Терещенків у приватну власність та його витребування до державної власності. Також у заяві викладено вимоги щодо визнання недійсним рішення виконкому селищної ради про оформлення права власності та скасування свідоцтва про право приватної власності на  нерухомість площею понад 4,4 тис. кв. м", – йдеться у повідомленні.


В прокуратурі нагадали, що палац Терещенків та частину прилеглої території, що в смт Червоне Андрушівського району, який перебував у державній власності, у 2000-2002 роках відкрите акціонерне товариство, яке було лише балансоутримувачем маєтку, безкоштовно передало у користування, а потім у приватну власність.

Однак відомством встановлено, що ВАТ розпорядилося садибою Терещенків неправомірно. 
 

"За відсутності дозволу держави в особі Міністерства освіти та науки України та без погодження органу охорони культурної спадщини, унаслідок чого державне майно протиправно вибуло з державної власності", – повідомляє Житомирська обласна прокуратура.


Наразі Господарським судом Житомирської області за позовом прокуратури відкрито провадження.
 

Історія палацу


Маєток Терещенків – це палац в смт Червоне Андрушівського району Житомирської області, збудований в неоготичному стилі на замовлення польського шляхтича Адольфа Норберта Еразма Грохольського, що володів селом.

Грохольський помер в 1863 році, згодом новий власник садиби Федір Артемович Терещенко трохи перебудував палац, а неподалік звів власне джерело прибутків – цукровий завод. Пізніше в ньому Терещенко Федір Федорович розташував авіамайстерню. У власності родини Терещенків, палац знаходився до Жовтневого перевороту 1917 року.

Після перевороту в будівлі знаходився притулок для безпритульних дітей. 

Під час окупації в будівлі була нацистська комендатура. Потім до 1990-х в палаці було розміщено ПТУ. Ближче до кінця ХХ століття палац швидко занепав і став руїною.

У 2000 році палац сесією Червоненської селищної ради передали в безоплатне користування монастирю Української православної церкви Московського патріархату.



















Фото: Суспільне
Поділитись

Новини по темі: