20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • У житомирській лікарні дефіцит препаратів для лікування онкохворих дітей: пацієнтам допомагають волонтери

У житомирській лікарні дефіцит препаратів для лікування онкохворих дітей: пацієнтам допомагають волонтери

  • 5 серпня, 2021 11:56
В онкогематологічному відділенні Житомирської обласної дитячої лікарні не вистачає медичних препаратів для проведення хіміотерапії. 

З червня пацієнти купують ліки самостійно або з допомогою волонтерів, пише "Суспільне".

За словами медиків, медикаментів для дітей не вистачає через нерегулярні поставки ліків від Міністерства охорони здоров'я.
 

"Існує державна програма, за якою ми кожен рік отримуємо медикаменти. Заявку на них ми складаємо самі, тому повинні наперед прогнозувати, яка буде кількість лейкозів та інших захворювань, – каже Людмила Чмут, завідуюча відділенням. – Поставку цих ліків проводять централізовано. Але ми не можемо наперед спрогнозувати, коли отримаємо медикаменти. Зараз ми ще не отримали медикаменти за заявкою 2021 року, але ще не закінчилася поставка за заявкою 2020 року".




Керівник обласної дитячої лікарні Юрій Довгополий говорить, що медичний заклад обмінюється ліками з іншими лікарнями. Але самостійно купувати препарати для хіміотерапії вони не можуть через високу ціну.
 

"Якщо в нас є надлишкові медикаменти, то ми пропонуємо їх в інші області. Якщо якихось препаратів не вистачає в нас, то ми звертаємся до інших лікарень, щоб вони нам ці препарати перерозподілили. Враховуючи, що це державна програма, а вартість цих медикаментів дуже висока, за власні кошти ми не можемо їх купляти", – сказав Юрій Довгополий.



Фото: Суспільне


Допомагають пацієнтам лікарні волонтери. Протягом червня та липня вдалося закупити препаратів на суму близько 50 тисяч гривень.
 

"Зараз закінчилася певна група препаратів, саме тих, які направлені на лікування захворювання крові, тобто лейкозів. Ми публікуємо інформацію в соціальних мережах та збираємо гроші. Поки ми від держави не очікуємо таких поставок, а лікарі чекають", – розповіла волонтерка Людмила Свобода.


Галина Білошицька три місяці разом із сином перебуває в онкогематологічному відділенні обласної дитячої лікарні. За цей час хлопчик пройшов три курси хіміотерапії. Частину препаратів для цього лікування їй надали волонтери, а решту вона купувала за свої гроші.
 

"У мого сина ембріональна раптова саркома сечового міхура. Препаратів для ще однієї хімії нам не вистачало. Ми зверталися до благодійного фонду і нам два рази купували індійський препарат. На третій курс ми вже самі, своїми силами, знайшли гроші. Один такий флакон коштує чотири з половиною тисячі гривень. На кожну хімію треба один флакон, але скільки ще буде хімій – невідомо", – сказала Галина Білошицька.

 
Поділитись

Новини по темі: