18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Спорт
  • Власник АТБ вкладає шалені гроші в житомирське «Полісся» - тепер це фаворит першої ліги

Власник АТБ вкладає шалені гроші в житомирське «Полісся» - тепер це фаворит першої ліги

  • 22 липня, 2021 14:30
Житомирська школа футболу дала дорогу багатьом класним футболістам на чолі з Русланом Малиновським. Але сам Житомир ніколи не був представлений в елітному дивізіоні чемпіонатів України. 

Місцевий клуб «Полісся» відродився у 2016-му (і мало не помер у 2019-му, коли місто відмовилось давати кошти на клуб), але вже зараз ця команда серед головних фаворитів першої ліги поряд з «Кривбасом» і «Металістом», а керівництво ставить завдання виходу в УПЛ. Як так?

Гроші нинішньому «Поліссю» виділяє співвласник корпорації АТБ

Клуб знайшов великого спонсора - BGV Group. Це компанія, власником якої є Геннадій Буткевич. Власне, BGV - це Буткевич Геннадій Владиславович. Він також є одним з трьох співвласників корпорації АТБ. У рейтингу 100 найбагатших українців від Forbes за 2021 рік, Буткевич займає 15-е місце зі статком в 530 млн доларів.

Офіційно генеральним спонсором «Полісся» компанія BGV стала ще минулого року. У вересні клуб презентував свого партнера разом з новою формою. Але активні вливання фінансів почалися тільки зараз.

«Будь-який досвідчений бізнесмен спочатку придивляється до свого потенційного партнера. Компанія оцінювала специфіку роботи футбольного клубу, тому що до цього у BGV Group не було досвіду співпраці у футболі. Представники компанії можуть, напевно, сказати точніше, але за моїми відчуттями вони придивлялися, вивчали і потроху вливалися у процес », - говорить в інтерв'ю Tribuna.com директор« Полісся», Володимир Загурський.

 
Геннадій Буткевич і Олександр Усик
Геннадій Буткевич і Олександр Усик
Як повідомляє Forbes, Буткевич займається не тільки рітейлом. Він активно вкладає в родовища рідкоземельних металів, урану і графіту в Житомирській і Кіровоградській областях. Можливо, співпраця з «Поліссям» - якраз один зі шляхів, завдяки якому можна розвивати цей напрямок бізнесу.

При цьому Буткевич - досить спортивний бізнесмен. Він захоплюється тенісом і кінним спортом, як і його дочки. А протягом багатьох років у рідному Дніпрі бізнесмен проводив на свій день народження тенісний турнір Dnepr Open.

«Звичайно, у них велика любов до спорту і футболу зокрема. Але вони вивчали й свої можливості, бажання та орієнтири щодо досягнення результату. На сьогодні вони твердо розуміють, що потрібно, і взялися за реалізацію своїх планів. Сам Буткевич дуже залучений у процес, глибоко розбирається у футболі. Він сам займався футболом. Розуміє гру », - говорить про спонсора Загурський.

Бюджет «Полісся» - конфіденційна інформація, але місто та область виділяють 10,8 млн грн

директор Полісся Володимир Загурськи
Місту належить повністю муніципальна команда, у якої є генеральний спонсор в особі одного з найбагатших бізнесменів країни.

«Все абсолютно законно. У нас укладений спеціальний спонсорський контракт, згідно з яким проводиться фінансування клубу. Бюджет «Полісся» - комерційна таємниця. Але я можу вам назвати суму, яку виділяють клубу місто та область - це 10,8 млн грн», - пояснює Загурський.

Місто й область витрачають понад 10 млн гривень платників податків на професійний футбол, хоча вже можна передати клуб на утримання інвестору, який і так покриває всі витрати. 

«У нас немає якоїсь жорсткої прихильності до цифр. У нас йде фінансування за потребами. Тому якоїсь конкретної цифри просто немає», - говорить директор «Полісся» про фінансування з боку BVG Group.

У «Полісся» є своя школа і є відмінний приклад того, як може заробляти футбольний клуб в Україні. Вже кілька разів в Житомир приходили платежі солідарності за підготовку Руслана Малиновського. Але директор клубу Володимир Загурський каже, що це тривалий процес.

«Чи намагається клуб вчитися заробляти? Ми робимо звичайні речі, які роблять всі інші клуби в Україні - намагаємося заробляти на атрибутиці та квитках. Також пробуємо залучати інших спонсорів, але будемо відверті - їх дуже мало і їх складно залучати», - говорить він.

Центральний стадіон планують привести до норм УПЛ

Центральний стадіон планують привести до норм УПЛ
Довгі роки ключовими проблемами «Полісся» були база та стадіон - обидва об'єкти були в жалюгідному стані. Навіть фанати клубу виходили на акції протесту і вимагали, щоб влада включилася в роботу.

«Проблемні питання з базою вирішуються. Завершено ремонт будівлі, в тому числі третього поверху. Поле приведено в хороший стан. Є весь необхідний інвентар, якого ще в минулому сезоні ми не мали », - пояснює Загурський.

Домашня арена «Полісся» - стадіон Центральний в Житомирі. Він пережив тривалу реконструкцію, і тільки нещодавно команда зуміла отримати дозвіл проводити на ньому офіційні матчі. Де тільки не грало «Полісся» за цей час - у Києві на «Баннікова», у Новограді-Волинському і навіть Обухові. Зараз стадіон відповідає нормам проведення матчів ПФЛ, але в клубі хочуть більшого.  
 
«Почалися розмови з приводу виділення грошей на завершення модернізації Центрального стадіону - щоб зробити його спортивною спорудою мультифункціональної спрямованості. У тому числі, щоб проводити на стадіоні всеукраїнські змагання з легкої атлетики.  

Стадіон в Житомирі не перебудовувався, а реконструювався. По суті, ця споруда ще радянських часів. А через те, що ми ставимо завдання рости та підвищуватися в класі, нам потрібно його покращувати. У тому стані, в якому стадіон знаходиться зараз, він не відповідає критеріям Прем'єр-ліги. Є як мінімум один рік, щоб привести арену до тих вимог, які дозволять грати в УПЛ», - каже Загурський.

Ось тільки як це часто буває в українських реаліях, «Полісся» не має відношення до реконструкції Центрального стадіону. Арена знаходиться у власності Житомирської облради. Клубу залишається тільки чекати.

Нового тренера «Полісся» Калитвинцева називають креатурою Буткевича

Калитвинцева називають креатурою Буткевича
Вельми несподіваним рішенням була літня заміна тренера. Сергію Шищенку вдалося поставити «Поліссю» симпатичну гру, його любили уболівальники, але в підсумку керівництво вважало, що він не виконав завдання.

«Команда показувала непогану гру, але ми комунальне підприємство. Рішення приймає мій безпосередній керівник - мер Житомира. Також активну участь у життєдіяльності клубу приймає генеральний спонсор в особі BGV Group.

Це було спільне рішення. Завдання у Шищенко була показувати хороший футбол і триматися серединки в турнірній таблиці. Завдання було не на всі сто відсотків виконано - ми зайняли 11-е місце. Було прийнято рішення змінити тренера», - пояснює Володимир Загурський.

Є варіант, що вибір Юрія Калитвинцева - рішення самого Геннадія Буткевича. Але в клубі це заперечують.

«Це було спільне рішення. BGV Group конкретно його не пропонувала. Ми розглянули кандидатуру Юрія Миколайовича, його ім'я і досвід підвищення в класі з іншими командами, прийняли рішення зупинитися на цьому фахівці.

З Калитвинцевим вели тривалі перемовини. Він висував багато вимог по інфраструктурі, якості нових гравців. У підсумку, ми домовилися і підписали його у якості головного тренера», - каже Загурський.

Мета одна - Прем'єр-ліга, влітку підписали купу досвідчених новачків і провели збори в Туреччині

Мета одна - Прем'єр-ліга

«Так, завдання вийти в УПЛ є», - чесно і відкрито говорить директор «Полісся». Клуб збирається зробити все, щоб потрапити в Прем'єр-лігу, і не шкодує коштів на новачків з досвідом.

Основним голкіпером команди буде Заур Махарадзе, який прийшов з «Дніпра-1». В обороні є досвідчені Андрій Нестеров і Андрій Гітченко, в середній лінії - екс-капітан «Десни» Владислав Огиря. Також за середню лінію відповідатимуть Богдан Оринчак з «Волині» і Артем Козак з «Чорноморця». В атаці - екс-гравець збірної України Юрій Коломоєць. І напевно це ще не всі новачки.

За інформацією Tribuna.com, в минулому сезоні зарплати в «Поліссі» обмежувалися 30 тисячами гривень, за рідкісними винятками. Тепер же клуб щедро роздає підйомні, а оклади ключових футболістів виросли до 100-150 тисяч грн на місяць, що вже відповідає рівню УПЛ.

Статус завдання на сезон підкреслює місце проведення літніх зборів - «Полісся» полетіло до Туреччини, де провело ряд контрольних матчів високого рівня. Один з останніх - обіграли «Аланьяспор», сьому команду чемпіонату Туреччини.

Свій перший матч у першій лізі нового сезону «Полісся» зіграє 25 липня проти тернопільської «Ниви». Як думаєте, яке місце займе житомирський клуб за підсумками чемпіонату?

Почалися розмови по виділенню грошей на завершення модернізації стадіону

завершення модернізації стадіону в Житомирі
Директор «Полісся» Володимир Загурський розповів сайту Tribuna.com про плани з модернізацією Центрального стадіону в Житомирі.

«Проблемні питання з базою вирішуються. Завершено ремонт будівлі, в тому числі третього поверху. Поле приведено в хороший стан. Є весь необхідний інвентар, якого ще в минулому сезоні ми не мали.

Почалися розмови з приводу виділення грошей на завершення модернізації Центрального стадіону - щоб зробити його спортивною спорудою мультифункціональної спрямованості. В тому числі, щоб проводити на стадіоні всеукраїнські змагання з легкої атлетики.  

Стадіон в Житомирі не перебудовувався, а реконструювався. По суті, ця споруда ще радянських часів. А оскільки ми ставимо завдання рости та підвищуватися в класі, нам потрібно його покращувати. У тому стані, в якому стадіон знаходиться зараз, він не відповідає критеріям прем'єр-ліги.

Є як мінімум один рік, щоб привести арену до тих вимог, які дозволять грати в УПЛ», - сказав Загурський.

Поділитись

Новини по темі: