27 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Водоканал пояснив, чому з кранів житомирян тече жовта вода

  • 13 липня, 2021 10:14
Вже декілька тижнів житомиряни скаржаться на якість водопровідної води: вона каламутна і має жовтувате забарвлення.

В комунальному підприємстві "Житомирводоканал" пояснили, що забарвлення змінилося через спеку та підвищення концентрації марганцю. 


 

"Ми провели щотижневий моніторинг якості води в наших водосховищах. На жаль, нам доводиться констатувати сезонне підвищення за окремими показниками, зокрема такими як вміст марганцю та пов'язаними із ним каламутності, забарвленості. Наші водоочисні споруди будувалися за часів, коли марганець взагалі не являв собою проблему. Вона загострилася в останні роки через аномальні температури, які тримаються посушливими літами, та замуленням водосховища. Ми не можемо боротися із кліматичними змінами та їх наслідками, проте водоканал робить все можливе, аби тримати ці показники у питній воді в межах норми: на етапі первинної обробки води ми збільшили дозування хлору, аби окислити марганець, і додаємо максимальні кількості коагулянту, аби його осадити. Прикро констатувати, що хоча нам вдається тримати показники у нормі, – органолептичні характеристики води погіршилися", – розповідає начальник контрольно-вимірювальної лабораторії КП “Житомирводоканал” Олена Слободенюк.


Фото: водоканал

Наразі показник марганцю в резервуарах становить 0,372 мг/куб. дм та 0,403 мг/куб. дм при нормі 0,5 мг/куб. дм. 

Він є безпечним для здоров’я людини, але проблемою є забарвленість води у жовтий колір та пов’язані з цим побутові незручності, на кшталт прання білих речей.
Поділитись

Новини по темі: