26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

На Житомирщині можуть дозволити обробляти землі, що були забруднені після аварії на ЧАЕС

  • 8 липня, 2021 16:47
У Житомирській області близько 33 тисяч гектарів земель виведені з обігу внаслідок радіоактивного забруднення від аварії на Чорнобильській АЕС.

Законодавством встановлена заборона на використання цих земель під сільське господарство, проте це не стримувало місцевих жителів використовувати ділянки.

Держекоінспекція ініціювала комплексну експертизу земель зони безумовного відселення на Житомирщині спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження та Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Наразі проводиться експертиза радіаційних земель та відбираються зразки проб ґрунту.
 

"Вирощування продукції на забруднених полях становить величезну небезпеку для людей, які потім вживатимуть такі продукти. У них може міститися цезій та стронцій, який накопичується в організмі та викликає численні захворювання. Проведення масштабного дослідження ґрунтів, які тривалий час незаконно використовувались для землеробства, дозволить оцінити можливу загрозу", – зазначив Андрій Мальований, голова Державної екологічної інспекції.


Екологи додали, що за відсутності перевищень забруднюючих речовин окремі землі можуть бути виведені з зони безумовного відселення Таким чином, ОТГ зможуть законно та безпечно використовувати землю.
Поділитись

Новини по темі: