29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Маленький Прованс: житомирянка створила в передмісті лавандове поле. ВІДЕО

  • 25 червня, 2021 15:51
На Житомирщині починає цвісти лаванда. Житомирянка Марина Лещинська на своїй присадибній ділянці у Коростишівському районі вирощує цю рослину. 

Шість років тому вона посадила перші 5 кущів із розсади, а зараз ділянка налічує 1500 рослин, інформує "Суспільне".

Жінка розповідає, що любов до садівництва відчула 6 років тому, коли вона, перебуваючи у декретній відпустці, купила 5 кущів лаванди.
 

"Ці 5 кущиків дали початок лавандовому полю, – каже Марина Лещинська. – Я і пасинкувала, і збирала насіння. Воно проходить довгий шлях вирощування. Але ці кущі вирощені з насіння власноруч".




За словами жінки, лаванда починає цвісти в кінці червня і цвіте до середини липня. Потім із цих рослин формують букети, ароматичні саше, додають до кулінарних страв.

Сім'я підтримує лавандову справу, особливо чоловік.
 

"Чоловік поставив кілька вуликів, – каже Марина Лещинська. – І хоча мед буде не повністю лавандовий, але він відрізнятиметься від іншого меду".


Марина Лещинська. Фото: Суспільне

За словами викладачки Житомирського державного університету імені Івана Франка, на Житомирщині збільшилася кількість площ, на яких вирощують лаванду. Причина – зміна кліматичних умов.
 

"Зараз підвищився температурний режим, і зменшилася кількість опадів, – каже Лариса Астахова. – А це ті фактори, які є досить сприятливими для вирощування саме лаванди, тому що лаванда – посухостійка рослина, яка зростає переважно в теплих регіонах. В Україні зараз найбільші площі лаванди в Житомирській, Київській та Черкаській областях".

 
Поділитись

Новини по темі: