19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • 80 років тому нацисти напали на СРСР: Житомир вшанував пам'ять загиблих у війні

80 років тому нацисти напали на СРСР: Житомир вшанував пам'ять загиблих у війні

  • 22 червня, 2021 17:53
  • 1
Сьогодні в Україні вшановують пам’ять жертв Другої світової війни. День пам’яті відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни.

День встановлено в Україні згідно з Указом Президента України "Про День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні" від 17 листопада 2000 року.

У Житомирі пам’ять загиблих вшанували біля пам'ятника "Жертвам фашизму".

Участь у заходах взяли представники обласної ради, облдержадміністрації та міської ради.




 

Фото: обласна рада
 

Довідка


80 років тому, 22 червня 1941, розпочалася німецько-радянська війна, одна з кампаній Другої світової війни (1939-1945). Україна була одним з театрів цієї війни та місцем кривавих трагедій і злочинів.

З території України до лав Червоної армії мобілізували близько 7 млн людей. Понад половину з них не повернулися додому. Українці воювали з армією Третього Райху у військах Союзників, а також у підпіллі – партизанських загонах та УПА. 

Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення – близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

На фото німецькі танки на території СРСР готуються до атаки у межах операції «Барбаросса» / джерело AP
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Микола Охмак
23 червня, 2021 18:25:22

СПІВЧУТТЯ ЗАГИБЛИМ І ЇХ РІДНИМ. НЕХАЙ З БОГОМ СПОЧИВАЮТЬ.