28 березня, 2024
Ми в соцмережах

До 1 вересня Україна повністю перейде на систему електронних лікарняних

  • 10 червня, 2021 16:23
В Україні почала працювати система електронних лікарняних. Про нововведення повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. Зазначається, що тепер пацієнти зможуть отримати лікарняні в електронній системі E-health.
 

«Процес отримання лікарняного для українців значно спростився. Пацієнт приходить до лікаря на огляд. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та завіряє його КЕПом. Ви отримаєте про це повідомлення від E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Там формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким вам нараховують виплати. Про це ви також отримаєте повідомлення на телефон, вже від ПФУ», — наголосили в МОЗ.


Важливо, що до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду. 
 

«Е-лікарняний — це новий прогресивний кейс для України, який завдяки нашим спільним зусиллям сьогодні стартував. Впровадження е-лікарняного дозволить роботодавцю і Фонду бачити в перший день, що застрахована особа захворіла і в якій лікарні чи який сімейний лікар сформував медичний висновок про хворобу цієї особи. Як результат ми одержали систему, що дозволить ефективно застосовувати ризикоорієнтовані підходи до перевірки листків непрацездатності та проведення страхових виплат, що спростить процедуру», — зазначив перший заступник Міністра соціальної політики Євген Котик.


З 1 вересня цього року всі медзаклади мають формувати висновки про тимчасову непрацездатність в електронному вигляді. До цього діятиме перехідна модель: лікарі будуть формувати лікарняні в електронному вигляді, але пацієнти отримуватимуть на руки паперові листки.
Поділитись

Новини по темі: