20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • На Житомирщин знайшли останки невідомих солдатів, загиблих в роки Другої світової. ФОТО

На Житомирщин знайшли останки невідомих солдатів, загиблих в роки Другої світової. ФОТО

  • 25 травня, 2021 8:31
У травні завдяки повідомленням шукачів монет представникам житомирського історико-патріотичного об'єднання вдалося віднайти останки вісьмох солдатів Червоної армії. 

Лише при одному з них був іменний медальйон, але він виявився пошкодженим, тож, усі восьмеро солдатів лишаться невідомими. "Пошуківці" планують поховати солдатів у червні, інформує "Суспільне".

Заступник голови Житомирської громадської організації "Історико-патріотичне об’єднання "Пошук" Вадим Барановський розповів, що на початку травня до нього звернувся знайомий, родичі котрого проживають у Миропільській об’єднаній громаді. Він повідомив, що неподалік залізничних колій, шукачі монет знайшли місце, де лежать останки солдата Червоної армії.

15 травня група "пошуковців" приїхала до Миропільської громади. Під час розкопок виявилося, що під землею знаходяться останки не одного, а трьох солдатів. Лежали вони близько до поверхні.


 

"Підошва взуття першого солдата була на глибині 10 сантиметрів, – розповідає Вадим Барановський. – Нога знаходилася вище, а сам тулуб йшов нижче, бо лежали вони у воронці. Солдатів постягували, покидали туди, присипали землею і все. Швидше від усього, це якась 199 стрілецька дивізія, яка стояла там в обороні. Після перших ударів німців солдати почали відступати і загинули, потрапивши під артилерійський обстріл. У одного солдата був медальйон, але, на жаль, він був не закручений, тож записка всередині виявилася знищена часом".




Зараз останки солдатів знаходяться на тимчасовому зберіганні у Новограді-Волинському. За словами Вадима Барановського, "пошуківці" планують узгодити з місцевою владою дату і поховати солдатів – орієнтовно у червні.

Також при солдатах виявили трофейний німецький підсумок, кілки для встановлення палатки, протигаз та інші речі. Частину вцілілих експонатів передадуть у Романівський музей, представники якого попросили про це "пошуківців".





А 22 травня група проводила пошукові роботи на Коростенщині. Радянську каску з черепом всередині шукач монет знайшов ще восени 2020 року, але "пошуківцям" повідомив про це у травні 2021 року.

Локація, де було знайдено каску, виявилася складною, бо у яму почали поступати ґрунтові води. Довелося робити дренажі та періодично вичерпувати воду відрами. При розширенні ями виявилося, що в ній лежить не один солдат, а чотири. Вони не мали при собі взуття, підсумків, ременів та інших штатних речей – була тільки одна каска, скляна фляга та окуляри. Медальйонів теж не було, тому імена воїнів лишаться невідомими.





Того ж дня після обіду в даному квадраті "пошуківці" знайшли ще одного солдата Червоної армії. При ньому була каска СШ-39, протигаз, декілька радянських монет. Взуття та медальйону при солдатові не було.



"Пошук" продовжуватиме роботи на цій локації. "Пошуківці" просять обов’язково сповіщати їхню організацію у разі натрапляння на останки солдатів.

"Ми спільними зусиллями влаштуємо підйом солдата та належним чином організуємо його подальше перепоховання", – каже Вадим Барановський.

Фото: "Історико-патріотичне об’єднання "Пошук" 
Поділитись

Новини по темі: