25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • СБУ і Генпрокуратура розкрили деталі звинувачень на адресу Медведчука та Козака

СБУ і Генпрокуратура розкрили деталі звинувачень на адресу Медведчука та Козака

  • 12 травня, 2021 11:04
Народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» Тарасу Козаку і голові політради партії, куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку висунули звинувачення за трьома епізодами: щодо розкрадання державних надр, передачі таємної військової інформації та підривної діяльності.

Про це повідомили генпрокурорка Ірина Венедіктова й очільник Служби безпеки України Іван Баканов на брифінгу 11 травня, передає Громадське.

Перший епізод стосується розграбування національних ресурсів. Слідство встановило, що Медведчук і Козак передали російській стороні морське газове родовище «Глибока» в Чорному морі, вартість запасів у якому оцінюється у 38 млрд грн.

За даними слідства, у 2012 році компанія ТОВ «Нові Проекти», що, як кажуть слідчі, належить до орбіти Медведчука, отримала права на розробку родовища. А у 2015 році разом із Козаком Медведчук передали документальну й матеріальну базу «Глибокої» окупантам, зокрема перереєстрували ТОВ «Нові Проекти» за російським законодавством.
 

Фото: Офіс Генерального прокурора / скриншот трансляції

На підтвердження своїх слів Офіс генпрокурорки й СБУ показали аудіозаписи розмови Медведчука із неназваним заступником голови уряду РФ (Медведчук називає його «Діма»; ймовірно, йдеться про Дмитра Козака, який також очолює російську переговорну групу в «Нормандському форматі»).

Венедіктова каже, що експертиза підтвердила: голос на записах належить саме депутату. В СБУ вважають, що так Медведчук хотів уникнути сплати податків в Україні і таким чином «легітимізує окупацію півострова».
 

«Після анексії Криму окупанти почали так звану націоналізацію підприємств, ресурсів. Стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб. І українські політики беруть участь в розробці родовища на окупованій території, чим фактично допомагають державі-агресору», – сказав Баканов.


Фото: Офіс Генерального прокурора / скриншот трансляції

За словами Венедіктової, родовище не почали досі розробляти лише тому, що його межі перетинаються з одним із російських військових округів. Але Медведчук начебто звернувся до Путіна з проханням переглянути ці межі, щоб розблокувати розвідку.

Фото: Офіс Генерального прокурора / скриншот трансляції

Другий епізод відбувся у серпні 2020 року. Тоді Медведчук нібито надіслав Козаку секретні дані про розташування та озброєння прихованого одного з військових підрозділів Збройних сил України.

Третій епізод стосується безпеки держави в інформаційній сфері: йдеться про підготовку обома фігурантами проєкту «Промінь». Він передбачав «створення інфраструктури впливу» через українських трудових мігрантів у Росії: українців мали заохочувати їхати на заробітки в РФ і через них поширювати пропаганду в Україні по поверненні додому.

Рукописні правки на тексті проєкту, який показали в СБУ, належать Медведчуку, встановила експертиза.

Фото: Офіс Генерального прокурора / скриншот трансляції

Як заявив Баканов, Козак перебуває в Росії або тимчасово виїхав з території РФ. А Медведчук, за даними слідства, 8 травня в'їхав в Україну й не полишав її територію.
 

Що відбувається?


11 травня Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри двом народним депутатам, яких підозрюють у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму. Ідеться про Віктора Медведчука й Тараса Козака.

Перед тим СБУ прийшла з обшуками до будинку, де Медведчук живе із сім'єю, та кількох приміщень, пов'язаних із ним. Це не перший випадок, коли правоохоронці й держава зацікавилися діяльністю Медведчука. 19 лютого Рада національної безпеки і оборони вирішила застосувати санкції до 19 юридичних та 8 фізичних осіб, зокрема, проти проросійського політика, кума російського президента Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. 
 
Поділитись

Новини по темі: