29 березня, 2024
Ми в соцмережах

«Ковідний сертифікат» може бути запущений в Україні до 1 липня – Степанов

  • 6 травня, 2021 15:28
Міністерство охорони здоров’я планує до 1 липня запровадити в Україні «ковідні сертифікати» для вільного та безпечного пересування людей під час пандемії коронавірусу. Про це 6 травня повідомила пресслужба МОЗ.

«Ковідний сертифікат» – це робоча назва внутрішнього документа. Він міститиме інформацію про вакцинацію, зроблені негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19.

У МОЗ переконують, що український сертифікат розробляють з огляду на вимоги відповідних документів Євросоюзу (Digital Green Certificate) та ВООЗ (Smart Vaccination Certificate).
 

Як це працюватиме?


Дані вноситимуть через електронну систему охорони здоров'я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати в додатку чи на порталі «Дія».

До впровадження «ковідних сертифікатів» українці, які вже отримали дві дози щеплення, зможуть оформити Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Його можна показати під час перетину державного кордону.
 

«Вважаю, що нам це треба запускати всередині країни в максимально стислі терміни: якщо не в червні, то щоб із 1 липня він у нас на повну запрацював», – сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.


Також у МОЗ анонсували для власників внутрішніх «ковідних сертифікатів» відповідні переваги за наявності зроблених тестів. Які саме переваги, наразі не уточнюють. 

Степанов переконаний, що для багатьох українців вони стануть стимулом не займатися самолікуванням і робити тести за наявності симптомів.
 

«Як ви знаєте, у нас є проблема самолікування. Є велика кількість людей, про яких ми не знаємо – хворіли вони на COVID-19 чи ні. Якщо у них була легка форма хвороби, вони сиділи вдома, не ходили до лікаря і не робили тести. Якщо буде внутрішній сертифікат, який даватиме відповідні переваги за наявності зроблених тестів, – це буде як додатковий стимул не займатися самолікуванням», – вважає міністр.


В Україні від початку кампанії з вакцинації проведено 784 229 щеплень проти COVID-19. У Житомирській області щеплення отримали 26 817 осіб.
Поділитись

Новини по темі: