25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • 20 підприємств у Житомирській області займаються виробництвом органічної продукції

20 підприємств у Житомирській області займаються виробництвом органічної продукції

  • 26 квітня, 2021 14:03
Під органічним землеробством у Житомирській області знаходиться 24,8 тис. га, що складає близько 9% усіх сертифікованих площ в Україні. Виробництвом органічної продукції займається 20 підприємств.

Про це розповіла керівник Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Наталія Арендарчук, повідомляє AgroPortal.
 

«Виробництвом органічної продукції в області займається 20 сільськогосподарських підприємств у різних галузях. Протягом останніх років зросла кількість сертифікованих видів діяльності. Якщо в 2014 р. це було лише рослинництво та тваринництво, то у 2020 р. 14 підприємств задіяні у рослинництві, 4 – у тваринництві, 4 – у переробці, 2 – займаються дикоросами, 1 – бджільництвом та одне підприємство-трейдер органічної продукції», – заявила чиновниця.


Вона зазначила, що дані показники свідчать про збільшення обсягів виробництва в області та розширення ринку збуту. Протягом останніх років на Житомирщині спостерігається тенденція наповнення внутрішнього ринку органічною продукцією за рахунок налагодження переробки органічної сировини.
 

«В попередній Програмі розвитку агропромислового комплексу Житомирської області до 2020 року реалізовувалась підтримка органічних товаровиробників за рахунок коштів з обласного бюджету на відшкодування вартості сертифікації на рівні 50% понесених витрат, але не більше 50 тис. грн на одне господарство. А також відшкодування 20% вартості за придбання органічного насіннєвого матеріалу, але не більше ніж 400 га на 1 га сертифікованої площі», – зауважує Наталія Арендарчук.


За її словами, за період дії цієї програми (2016-2020 роки) підтримкою скористалися 12 сільськогосподарських підприємств на загальну суму 793 тис. грн.
 

«У Стратегії розвитку агропромислового комплексу Житомирської області на 2021-2027 роки саме органічне виробництво визначено як головний напрям. Для налагодження розвитку цього виду діяльності в регіоні є можливість, досвід та потенціал», – додала керівниця Департаменту.


Нагадаємо, в 2018 році «Журнал Житомира» побував на першому в Україні заводі з виробництва органічної молочної продукції.
Поділитись

Новини по темі: