18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Житомирянин скаржиться на побори у пологовому відділенні. В лікарні запевняють, що ніяких грошей не вимагали. ВІДЕО

Житомирянин скаржиться на побори у пологовому відділенні. В лікарні запевняють, що ніяких грошей не вимагали. ВІДЕО

  • 12 березня, 2021 0:27

Житомирянин Олексій Хайнак скаржиться на недбалість персоналу та побори у пологовому відділенні міської лікарні №1. Чоловік розповідає: у дружини почалися перейми раніше ніж планувалося, вони приїхали в лікарню 15 січня, медичний персонал викликав лікарку, з якою попередньо домовлялася сім’я, та сказали готувати гроші, - повідомляє Житомир інфо.
 

Сказали, щоб ми готували гроші

«Спитали, хто у нас лікар, йому подзвонили й одразу сказали, щоб ми готували гроші ще до приїзду лікаря.

Я не бачив, що було у родовому залі, але перед цим приходив анестезіолог, запитував свої питання, коли останній раз приймали їжу. Я йому сказав, що останній прийом їжі був десь від 6 до 8 години вечора, а вже було десь пів на десяту, а пологи були о пів на дванадцяту. Він сказав, що це буде тільки спинномозкова анестезія. На що йому одразу сказали я і дружина, що при перших пологах анестезіолог у цій самій лікарні не міг вколоти цього укола, і довелося все-одно робити загальну анестезію. Він сказав, що це він вирішує.

Так сталося, що принесли мені дитину, поклали на мене, пролежали десь три години. Коли принесли, я одразу запитав, як справи у дружини, яку анестезію робили. Мені сказали, що все чудово, був якийсь невеличкий перебій, але в цілому все добре, дружина почувається добре. Коли я вже прийшов до палати в реанімаційне відділення, то виявилося, що зовсім все було недобре, анестезія не подіяла відразу, і вона про це казала лікарям. Під час операції анестезіолог ще додатково робив два уколи й сказав, що обов'язково не забудь розрахуватись, бо це його ліки», – ділиться Олексій Хайнак.


Чоловік стверджує, що під час перебування дружили у пологовому відділенні сім’я витратила понад 7 тисяч гривень на медикаменти та виплати медичному персоналу.

«У мене взяли ще за якийсь операційний набір, хоча перед пологами у нас був список, який надала лікарка, і ці операційні набори я купував окремо, тобто по факту було два набори. Потім платив у реанімаційному відділенні, здається, вітамін К, це треба точно у дружини запитати, бо не пам’ятаю, і ще разів десять-п`ятнадцять повторювали, що потрібно благодійний внесок у реанімаційне відділення. Даєш і так проплачується, дайте і все», – стверджує чоловік.


Ще Олексій розповів, як після пологів придбав ліки для дружини і їх не передали, зокрема знеболювальні препарати.

«Їй не кололи нічого, вона лежить в реанімації. Пише, що їй болить і не може терпіти той біль, і вони десять-п'ятнадцять разів прибігали й питали, де ліки і чому не несуть ліки, але свої ліки вони не пропонували, дивились, як вона мучиться та страждає», – каже Олексій.


Він додає, що після операції йому довелося компенсувати нитки, голку, медичні рукавички, марлю, вату, паперові рушники, шприци та медичні препарати. За палату без покращеного комфорту сім’я заплатила ще 320 грн. Кілька квитанцій, які збереглися, чоловік показує журналістам.
 

Написав заяву до НСЗУ

Після пологів він звернувся зі скаргою до Національної служби здоров’я України. У зверненні він також вказав, що після пологів дружині не зробили перев’язку, а шви дружина обробляла самостійно.

«Десь через тиждень я написав заяву до НСЗУ, і це вони мені надали відповідь, що, можливо, буде припинено фінансування, мають зв'язатися зі мною представники лікарні. Але наразі дзвонила два рази тільки Хоменко і просила забрати заяву, бо бодай я буду винен, що лікарня залишиться без фінансування, і багато жінок Житомира буде народжувати за власний кошт. На що я сказав, що і так за власний кошт народжуємо, я ж оплатив і їхню працю, і палату, і ліки – все, що можна було, я оплатив, хіба що харчування, але я не знаю хто його їсть, бо приносили все своє. Коли я зв’язався з НСЗУ, то вони повідомили: якщо ти обираєш лікаря, який ви хочете, щоб приймав пологи, то ви можете офіційно замовити цю послугу в лікарні, тобто піти офіційно сплатити. Якщо він не буде проти, то ви сплачуєте у лікарню гроші, й вони платять з цих коштів податок. У нас була попередня домовленість, я збирався платити гроші лікарю, тому що хвилююсь за здоров'я дитини та дружини. Лікарка сама казала, якщо можете, то розрахуйтесь з бригадою акушерів, а акушери приходять, якщо можете якусь вдячність, і анестезіолога не забудьте», – розповідає Олексій.


 

 

Провели службове розслідування - факти не підтвердилися

Іншу версію розповіли у лікарні №1. Медичний директор Андрій Волков повідомив: у відділенні провели службове розслідування, однак вищезазначені факти не підтвердилися.

«В даному конкретно випадку все, що було у нас в переліку, ми все дали, і ми всі свої зобов'язання перед НСЗУ і перед пацієнтом виконали. Те, що стосується, як ви сказали, протирали рану, перев’язки, то все робилось. Ми не виділяємо когось поганого, вони всі отримують допомогу за стандартами. Я, як директор, протягом декількох років ні від кого подібних скарг не чув.

Ми проводили службове розслідування і факти, про які казав цей чоловік, вони не підтвердились. До речі, від мами ми теж ніяких питань не чули, але прикро, що така ситуація сталася. Тут, я думаю, є проблеми комунікації між медичним персоналом та родичами. Будемо над цим працювати, щоб краще пояснювати такі моменти.

Наразі у нас є лікарські засоби, все, що стосується національного переліку, у нас є. У нас є певні проблеми з перев'язкою, адже зараз початок року, йдуть тендерні процедури, тому певні проблеми є, але на якість надання медичної допомоги не впливає», – говорить медичний директор лікарні №1 Андрій Волков.


Медичний директор зазначив, що лікарня отримала лист від НСЗУ і найближчим часом має надати свою відповідь.

Також він підтвердив, що анестезія є безкоштовною під час пологів, і у закладі вона наявна.

За словами Андрія Волкова, персонал не вимагав грошей за послуги.

«У нас позиція адміністрації чітка і жорстка: ніяких поборів і вимагання грошей до проведення операцій чи госпіталізації. Якщо ми такі випадки виявляємо, то жорстко реагуємо, навіть до звільнення. В даному конкретному випадку я поставив питання нашому медичному персоналу, і ніхто нічого не вимагав, ніяких грошей не отримував. Але якщо нам заявник надасть докази, що було зовсім по-інакшому, тоді ми будемо жорстко реагувати», – додав медичний директор лікарні №1 Андрій Волков.

 

За пологи платить НСЗУ

Нагадаємо, з квітня 2020 року замість породіллі за пологи платить НСЗУ.

За кожні пологи заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату у розмірі 8 136 грн. В межах програми медичних гарантій безоплатними є:

  • медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою (ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, ургентний або плановий кесарський розтин);
  • перебування в стандартній палаті;
  • анестезія оперативних втручань за призначенням;
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • інтенсивну терапію породіллі;
  • стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцево-легеневої реанімації (за потреби);
  • метаболічний скринінг у новонароджених;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Побори в лікарні у пологовому відділенні в Житомир

Побори в лікарні у пологовому відділенні в Житомир
Побори в лікарні у пологовому відділенні в Житомир
Поділитись

Новини по темі: