29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Події
  • У Житомирі під час акції на підтримку Стерненка поліція жорстко затримала активістів. ВІДЕО

У Житомирі під час акції на підтримку Стерненка поліція жорстко затримала активістів. ВІДЕО

  • 24 лютого, 2021 8:34
Ввечері 23 лютого декілька десятків житомирян вийшли на протест проти ув'язнення колишнього активіста "Правого Сектора", блогера Сергія Стерненка.

Акція протесту розпочалася о 18:00 на майдані Корольова, біля будівлі облдержадміністрації. Згодом між протестувальниками та поліцією сталася сутичка: під час спроби запалити шини поліція жорстко затримала двох активістів - Валерія Арушаняна та Сергія Григорчука.
 


Затриманих відвезли до районного управління поліції на вулиці Лесі Українки. Після дачі показань чоловіків відпустили, їм інкримінують статтю 185 КУпАП "Злісна непокора законним вимогам працівників поліції".
 
 
 

Версія поліції


Через годину після затримання активістів на Facebook-сторінці поліції повідомили, що правоохоронці встановлюють обставини інциденту під час масового заходу.
 

"Сьогодні, 23 лютого, поблизу приміщення обласної держадміністрації на майдані Корольова у м. Житомирі відбулась акція громадян на підтримку відомого активіста, засудженого до ув’язнення.  Правопорядок забезпечували поліцейські та нацгвардійці. 

Під час масового заходу учасники демонстрували намір підпалити принесені із собою шини. На зауваження поліцейських діалогу не реагували, а коли правоохоронці спробували забрати шини, перешкоджали їм. Відтак двох учасників акції поліцейські доставили до відділу для встановлення їх осіб і з’ясування обставин події. 

Станом на 20.30 усі процесуальні дії із доставленими до районного управління поліції завершені. Чоловіки залишили приміщення", – інформує ГУ Нацполіції Житомирської області.


Поліцейські наголошують, що відповідно до ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. 

"Однак це має відбуватись у цивілізований спосіб без створення загрози безпеці оточуючих людей", – додають правоохоронці.
 

Справа Стерненка


Приморський районний суд Одеси засудив активіста Сергія Стерненка до 7 років та трьох місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна. Його обвинувачують у викрадені колишнього депутата Сергія Щербича у 2015 році.

Суд постановив взяти під варту Стерненка в залі суду. Його вже вивезли до СІЗО, інформує "Громадське".



У 2015 році активіста і на той час лідера одеського осередку організації "Правий сектор" Сергія Стерненка затримали за підозрою в розбійному нападі та викраденні людини.

Правоохоронці зазначали, що "жертвою" Стерненка та іншого керівника "Правого сектору" – Руслана Демчука – став депутат Комінтернівської районної ради Одеської області Сергій Щербич. За кілька днів до того, як Щербич мав отримати мандат депутата однієї з райрад Одеської області, його викликали на зустріч, а звідти відвезли в невідомому напрямку з мішком на голові, били і вимагали відмовитися від депутатства. Про це заявляв сам депутат, він начебто впізнав Стерненка та Демчука серед своїх викрадачів.



Зазначалось, нібито невідомі викликали Сергія Щербича на зустріч, викрали, били та вимагали відмовитись від депутатства. Стерненко каже, що не знає, чи справді Щербича викрадали, однак свою причетність заперечує.

Правоохоронці також закидали Стерненку викрадення депутата заради грошей.

"Підозрювали мене у викраденні того самого Щербича з метою заволодіння його коштами на суму 300 грн", – каже активіст.

За цією підозрою 8 вересня 2015 року у будинку активіста провели обшук, під час якого, за словами Стерненка, він добровільно віддав правоохоронцям зброю, що була у нього вдома: пневматичний пістолет, стартовий (шумовий) пістолет та колекційний ніж. Через стартовий пістолет правоохоронці також звинуватили Стерненка у незаконному зберіганні вогнепальної зброї (ст. 263 ККУ).

Після обшуку силовики відвезли Стерненка та Демчука у слідче управління, повідомили про підозру та за рішенням Приморського райсуду Одеси взяли під варту. Та вже 11 вересня Апеляційний суд дозволив Стерненку вийти під заставу в розмірі 60 тисяч гривень. Гроші зібрали того ж дня й обидвох підозрюваних звільнили з-під варти.

Справа про викрадення депутата розтягнулась на понад 5 років, а за цей час, за словами активіста, 90% засідань не відбувались або через неявку потерпілого, або прокурора.

Сам Стерненко вважає звинувачення проти нього сфабрикованими та каже, що вони ґрунтуються лише на заяві самого Щербича. До того ж колишнього депутата він називає "людиною Труханова" і заявляє, нібито тому він написав заяву про викрадення і напад.
Поділитись

Новини по темі: