20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Вчені поки не можуть пояснити, чому в криниці на Житомирщині з'явилася гаряча вода

Вчені поки не можуть пояснити, чому в криниці на Житомирщині з'явилася гаряча вода

  • 1 лютого, 2021 10:47
У селі Тайки на Житомирщині в одній з криниць раптово з'явилась гаряча вода. Історія привернула увагу жителів області, люди висловлювали свої припущення, намагаючись пояснити, з чим може бути пов'язане це явище. Серед найбільш популярних відповідей – наявність теплотраси поблизу та електричний насос в криниці, який або зламався, або замкнув.

Геологи та інші фахівці дійшли висновку, що ні електрика, ні геологічні причини не мають стосунку до появи гарячої води в криниці, повідомляє "Суспільне".
 

"Це топографічна карта місцевості села Тайки. Тут ми бачимо вулицю, на якій проживає Надія Борисюк. Ще дивимося на публічну карту України, де вказано розташування інфраструктурних об’єктів. Поблизу місця, де проживає Надія Борисюк, проходить тільки повітряна лінія електропередачі у 10 кіловольт. Всі інші об’єкти – відсутні. Тобто, поблизу немає жодних родовищ чи підземних кабелів. Немає нічого, що могло б спричинити нагрів води", – поінформував декан гірничо-екологічного факультету державного університету "Житомирська Політехніка" Володимир Котенко.






Професор кафедри розробки родовищ корисних копалин державного університету "Житомирська Політехніка" Віктор Підвисоцький каже: криниця викопана в такій місцевості, де вже багато мільйонів років не спостерігалося тектонічних рухів.


 

"Аналізи показали, що за складом мікро- та макроелементів це звичайна вода. Відрізняється вона лише підвищеною температурою. Все село Тайки, як і Житомирська область, як, власне, і вся територія України, знаходиться на геологічній структурі, яка має назву Європейська платформа. Ми з’ясували, що ця криниця з гарячою водою стоїть на гранітах. В геологічному плані – це дуже стабільні структури, де вже багато мільйонів років не спостерігається вулканізм, тектонічні рухи та землетруси", – говорить професор.




Криниці 50 років, її глибина сягає 3-4 метри. Віктор Підвисоцький каже, що це поверхневі фактори, тому й причина цьому явищу теж, швидше від усього, поверхнева.

"Вона, ця причина, не з глибини йде. Припущення яке? Гаряча вода у криниці стосунку до геологічних причин не має. Тому слід розпитати ще місцевих жителів. І гадаю, що обов’язково – старожилів. Можливо, у селі щось бурили. Хтось щось копав і забивав якісь штирі", – говорить науковець.

Жодних таких робіт, за словами старости села Тайки Сергія Романчука, не велося. Нема в криниці Надії Борисюк і електронасоса – воду з колодязя дістають вручну.

18 січня працівники Ємільчинського РЕМу обстежили територію села Тайки на предмет наявності підземних кабельних ліній.
 

"Там повітряна лінія. Провідний дріт йде зовсім з іншого боку – з боку дороги до ізоляторів. І одразу через стінку від ізоляторів стоїть прилад обліку. І ті, відповідно, хто її споживає. Будь-яких інших ліній там у це домоволодіння не йде", – каже керівник РЕСу Віктор Кейбіс.


Питання про причини появи у колодязі Надії Борисюк гарячої води залишається відкритим. І власниця криниці, і жителі громади кажуть, що тепер заінтриговані ще більше і чекають, коли вчені все ж зможуть дати логічне пояснення цьому явищу. 

Фото: Суспільне
 

Передісторія


В криниці на Житомирщині восени 2020 року температура води зросла до 50 градусів.

Дослідження показали, що гаряча вода з криниці майже нічим не відрізняється від звичайної питної води.
Поділитись

Новини по темі: