19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Україну заполонив підроблений сир: як відрізнити фальсифікат

  • 1 лютого, 2021 1:28
В Житомирі на прилавках магазинів часто можна зустріти сирний продукт, який продають під виглядом справжнього сиру.

Які сири підробляють частіше і як розпізнати фальсифікат, розповіла в ефірі телеканалу "Україна 24" керівниця ГО "Споживча довіра" Олена Куликова.

На око фальсифікат визначити досить складно. Потрібно чітко розуміти, що тільки лабораторним шляхом, або хоча б підручними домашніми засобами, але в магазині складно це зробити. Тільки якщо є якась кричуща ситуація, припустимо, сир занадто білий

"Маркером може бути ціна. Для виготовлення 1 кг сиру потрібно 11 літрів молока. Відповідно, мінімальна вартість - 120 грн тільки на сировину, є ще й інші інгредієнти, купа усіляких накруток, кожен повинен десь заробити. Близько 200 грн за кг - гранична ціна. Нижче - це вже не сир", - пояснила експертка Олена Куликова.


За її словами, сир - це "продукт, без якого кожен українець своє життя не уявляє".

"Він позиціонується як вітамінний, корисний, а коли йдеться про фальсифікат - людина, звичайно, не помре, не буде незворотних процесів в організмі, але користі теж не буде. Виходить так, що люди витрачають гроші й не отримують того, що хочуть. Недорогий сегмент популярний, і тут іде заміна сиру сирним продуктом. Тут лідер український виробник, а українські виробники позиціонують себе в преміум-секторі, вони за свою якість борються, навряд чи ми знайдемо там фальсифікат. Тут швидше будуть підробляти імпортні сири", - розповіла Куликова.


Як зазначила експертка, за останні роки "був сформований певний стереотип в умах українського споживача", що європейська продукція вищого ґатунку, тому що в них діють стандарти, директиви тощо.

"Проте, не можна однозначно сказати, що дешевий імпортний сир кращий за український. Є досить недорогі європейські сири гарної якості й маса українського якісного сиру, який ми перевіряємо. Не можна ж сказати, що у нас всюди фальсифікат. Вибрати треба, виходячи з власних пріоритетів, фінансових можливостей", - сказала вона.


Україну заполонив підроблений сир: як відрізнити фальсифікат
Поділитись

Новини по темі: