28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Омбудсмен Денісова попросила КСУ скасувати медреформу Супрун

  • 10 січня, 2021 17:17
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Конституційного суду з проханням скасувати медичну реформу, запроваджену МОЗ за часів Уляни Супрун.

Вона просить визнати неконституційними окремі положення, що стосуються сфери охорони здоров’я, надання медичних послуг населенню, питань ліквідації та реорганізації закладів охорони здоров’я в умовах реалізації медичної реформи та подолання пандемії COVID-19.

«Сподіваюся на відкриття Конституційним судом України конституційного провадження за моїм поданням та розгляд його по суті, адже порушені права громадян у сфері охорони здоров’я мають бути відновлені та надалі забезпечуватися державою», — написала Денісова у Telegram.


На переконання Денісової, впроваджувана медреформа «завдає складнощів» у реалізації карантинних заходів під час боротьби з пандемією COVID-19.

Вона зауважила, що чинне законодавство про охорону здоров’я виявилося неадаптованим до пандемії коронавірусу. На думку омбудсмена, про це свідчить ухвалення Верховною Ради низки змін протягом березня-травня 2020 року.

«Виникла ситуація, за якої розпочата медична реформа із наступним встановленням на законодавчому та підзаконному рівнях у деяких випадках неспівмірних меті засобів досягнення — протиепідемічних заходів, призвели до порушень та обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, свідченням чого є численні звернення громадян до мене, як до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», — написала Денісова.


З 2 квітня 2018 року в Україні стартував перший етап медичної реформи — українці почали підписувати декларації з сімейними лікарями. У перший день національної кампанії з вибору лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря) 12,5 тисячі громадян України підписали декларації.

З 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи. Заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану або вузькоспеціалізовану медичну допомогу, перейшли на діяльність за принципом «гроші ходять за пацієнтом».

Поділитись

Новини по темі: