29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Олександр Косміна: «Мрію про онлайн-консультації лікарів Житомира для пацієнтів амбулаторії»

Олександр Косміна: «Мрію про онлайн-консультації лікарів Житомира для пацієнтів амбулаторії»

  • 29 грудня, 2020 22:40
Нещодавно фахівці Житомирської філії Укртелекому підключили ще один медичний заклад міста до волоконно-оптичної лінії зв’язку з швидкісним доступом до мережі Інтернет, що відкриває перед його персоналом нові можливості.

Фінальним об’єктом підключення у 2020 році стала амбулаторія сімейної медицини №12, яка декілька тижнів тому відкрилася на вулиці Покровській, 159 в Житомирі.
                                                                                              

«Завдяки підключенню до оптичної інтернет-мережі персонал нашої амбулаторії нарешті отримав можливість відмовитися від паперових носіїв і почав працювати в електронній медичній інформаційній системі. На електронні направлення та електронні рецепти витрачається значно менше часу, а відтак маємо більше часу для прийому пацієнтів», - говорить завідувач амбулаторії №12 міста Житомир Олександр Косміна.


За словами Олександра Ігоровича в повній мірі можна буде відчути всі переваги підключення до швидкісної інтернет-мережі, коли до неї будуть підключені усі лікарні міста, щоб сімейні лікарі та їхні пацієнти могли в онлайн-режимі отримати консультації вузькопрофільних спеціалістів з різних медичних закладів міста, не витрачаючи дорогоцінний час на черги та поїздки.

Очікується, що мрія завідувача лабораторії №12 та багатьох його житомирських колег здійсниться вже в наступному році і для такого оптимізму є гарне фінансове підгрунття. Справа в тому, що комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради одержало грант у рамках проекту «Підтримка реформи охорони здоров’я», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

Надання гранту стало своєрідним визнанням спроможності Житомирського центру первинної медичної допомоги стати, без перебільшення, одним із найкращих закладів охорони здоров’я в державі. Грант фінансуватиметься у рамках п’ятирічного проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» за підтримки Національної служби здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України.

В рамках даного проекту та проекту «Телемедицина», який передбачає розвиток необхідної телекомунікаційної інфраструктури, включаючи забезпечення закладів охорони здоров’я швидкісним доступом до мережі Інтернет, необхідним програмним забезпеченням, з метою запровадження функціонування електронної системи охорони здоров’я та електронного документообігу, в 2018 році Житомирською філією ПАТ Укртелеком розпочато співпрацю з КП «ЦПМСД» ЖМР по організації послуг Інтернет для медичних закладів Житомира.

«В рамках  проекту «Телемедицина», наші фахівці вже проклали майже 7 кілометрів оптичних ліній і підключили до мережі інтернет шість медичних закладів міста, підпорядкованих Центру первинної медико-санітарної допомоги», - говорить менеджер Укртелекому Наталія Пакляченко.


Окрім амбулаторії №12 до оптичної інтернет-мережі національного оператора були підключені п’ять медичних закладів на вулицях Великій Бердичівській, 32; Лесі Українки, 16; Святослава Ріхтера, 23, Визволення, 1 та вулиці Польовій, 8.

Наразі ведуться переговори щодо підключення у 2021 році 8 медичних закладів Житомира до волоконно-оптичних ліній зв’язку зі швидкісним доступом до мережі Інтернет.

Анатолій Бердиченко, спеціально для Журнала Житомира
Поділитись

Новини по темі: