29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Найстарішому дубу Житомирської області виповнюється 600 років

  • 16 вересня, 2020 17:10
  • 1
Найстаршому та найбільшому дубу Житомирщини, що знаходиться біля села Тригір'я, незабаром виповнюється 600 років. За словами лісничих, ювілей відзначатимуть 20 вересня, у День працівника лісу.

Як говорять в Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, до свята внесуть зміни і в "паспорт" дуба Патріарха – тепер на табличці біля нього у графі "вік" буде зазначено "600 років".

У заказнику "Над Тетеровом" дубів такого поважного віку  – близько сотні, Патріарх же – найстаріший та найвищий – висота його сягає 33 метрів. Через те, власне, і страждає – мало не щороку у нього влучає блискавка.

Із цим деревом-старожилом місцеве населення пов'язує багато легенд. Однак перекази про те, що тригірські дуби доправляли Петру І для будівництва кораблів – скоріше всього, є лише домислами. 

А от ймовірність того, що ці дуби "зустрічали" Богдана Хмельницького – досить велика. Як свідчать історичні дані, в І половині 17 століття гетьман відвідував Тригірський чоловічий монастир, розміщений неподалік.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Сергій Омельчук
18 вересня, 2020 20:28:12

В лісі біля села Миньківці Андрушівського району росте Гнатів дуб (місцева назва). Гнатів дуб в обхваті сягає 6,15 метра (на висоті 1,3 м від рівня землі). У молодості за сто років дуб додає приблизно 100 см. Після 600 років (маючи обхват 6 метрів і більше) починає рости повільніше. За сто років додає лише 30-40 см (якщо росте в лісі, а Гнатів дуб росте в лісі) і 60-80 см (якщо росте на сонячній галявині), або в середньому 60 см за століття. Враховуючи вищеперелічене, думаю слід вважати вік дуба біля 700 років.