27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Українців можуть змусити реєструвати домашніх тварин: процедура буде платною

Українців можуть змусити реєструвати домашніх тварин: процедура буде платною

  • 3 вересня, 2020 13:34
Депутати Верховної Ради пропонують запровадити обов’язкову платну реєстрацію всіх домашніх тварин. Відповідний законопроєкт зареєстровано у парламенті під номером 3796.

Ініціатори – 27 депутатів від «Слуги народу», «Голосу», ОПЗЖ, «Батьківщини», групи «За майбутнє», повідомляє видання «Хмарочос». 

Депутати запевняють, що метою законопроєкту є захист тварин від жорстокого поводження та безвідповідальності власників. Головною авторкою вказано депутатку від «Слуги народу» Юлію Овчинникову.

Ідентифікацію і реєстрацію тварин робитимуть ветеринари через спеціальні бази даних і Єдиний державний реєстр тварин. Новонароджену тварину потрібно буде реєструвати після того, як їй виповниться три місяці. У тексті прямо вказано, що це платна процедура.
 

«Проведення ідентифікації та реєстрації домашніх та диких тварин, які утримуються у неволі або в напіввільних умовах, є платними процедурами», – йдеться в документі.


Транспортувати незареєстрованих тварин заборонять. Благодійні організації зможуть реєструвати безпритульних собак і кішок за гроші місцевих бюджетів.

У соцмережах міркують, які домашні тварини можуть увійти в перелік, обов’язковий до реєстрації, адже формулювання в тексті проєкту охоплює доволі широке коло. Конкретні переліки таких тварин має затвердити Кабмін.
 

«Домашні тварини – тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною, а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій», – пояснюють автори проєкту.


«Наші гроші» характеризують ініціативу як «схему». Зазначають, що вона значно розширює перелік тварин, які підлягають обов’язковій ідентифікації та реєстрації. Якщо зараз до нього входять лише сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці та кози, то в разі прийняття законопроєкту обов’язковій ідентифікації та реєстрації підлягатимуть також усі домашні, дикі, безпритульні (бездоглядні) та лабораторні тварини.

Ще більш насторожує створення приватного посередника. Реєструвати тварин можуть лише «агенти з ідентифікації тварин» та лише за допомогою «авторизованих баз даних тварин».
Поділитись

Новини по темі: