20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «Жыве Беларусь!» Житомиряни вийшли на мітинг аби підтримати білорусів. ВІДЕО

«Жыве Беларусь!» Житомиряни вийшли на мітинг аби підтримати білорусів. ВІДЕО

  • 17 серпня, 2020 8:34
Близько 20-ти житомирян на майдані Корольова утворили живий ланцюг солідарності на підтримку громадянських протестів у Білорусі. 

Як повідомляє "Суспільне Житомир", люди прийшли із червоно-білими стрічками кольору історичного білоруського національного прапора та вигукували: "Жыве Беларусь!".

За словами співорганізаторки акції Вікторії Артеменко, люди прийшли, аби під час віче нагадати, що у Білорусі заарештували велику кількість протестувальників, через насильницькі дії силовиків є багато поранених, і вони перебувають у лікарнях. 

Українці, як ніхто, солідарні із білорусами, бо декілька років тому під час Євромайдану пережили майже те саме – масові акції протесту, насильницькі дії "Беркуту" та величезну кількість поранених та загиблих.
 

"Зараз 21-ше століття. Україна та Білорусь у центрі Європи. Тобто таких подій не може бути. Але попри це, вони форсуються у Білорусі. У нас студентів побили в ніч на 1-ше грудня 2013-го року. Люди мобілізувалися, бо для них тоді це був шок. А в Білорусі буквально в першу ніч після виборів почались арешти і жорстокі катування людей. Я думаю, наш приклад дуже дієвий і показовий. Нехай борються білоруси за свою свободу. Так само, як і ми. Свободу не спинити!" - сказала Вікторія Артеменко.

 

У Білорусі із 4-го до 8 серпня тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ять кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі.

До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Під час протестів затримали приблизно 7 тис. демонстрантів (за офіційними даними, понад 2 тис. із них уже відпустили). Відомо щонайменше про двох загиблих протестувальників, сотні людей постраждали.
Поділитись

Новини по темі: