25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

На півночі Житомирської області виявили понад 700 га унікальних лісів. ФОТО

  • 6 серпня, 2020 8:32
У північних районах Житомирської області виявили понад 700 га природніх лісів. Частина з них досі не знаходиться у природно-захисному фонді. Про це свідчать результати дослідження, проведенного у рамках міжнародного транскордонного проєкту "Полісся – дика природа без кордонів".

Дослідженнями були охоплені території Полісся в басейні річки Припʼять, вздовж кордону України з Білорусією, зокрема 6 лісгоспів у Волинській, 7 у Рівненській та 4 у Житомирській областях.

За висновками експертів, на території Житомирської області є 724,4 га природних лісів. Вони знаходяться у ДП "Овруцьке ЛГ", ДП "Овруцьке СЛГ", ДП "Олевське ЛГ", ДП "Словечанське ЛГ".


 

"За характеристиками виявлені природні ліси незмінені або майже не змінені господарською діяльністю, які зберегли свою природну вікову, видову та просторову структуру та мають корінний склад  деревостанів. Завдяки своїй віддаленості від населених пунктів, переважно на болотистій місцевості, вони дають уявлення про розвиток поліських лісів без втручання людини. Ці рештки природних соснових, вільхових і мішаних лісів на інтенсивно освоюваній території протягом багатьох століть - унікальні. Вони є місцем зростання рідкісних видів грибів та рослин, і проживання раритетних видів тварин, у першу чергу таких, що тісно пов’язані з природною динамікою лісу і не можуть існувати в господарськи освоєних лісах", - зазначають фахівці.




Як стало відомо "Журналу Житомира", з 724 га – 170 не знаходяться в межах об’єктів ПЗФ (природно-захисного фонду). Наразі ключовим стоїть питання надання ідентифікованим ділянкам охоронного статусу.



Довідка. Природні ліси - ділянки площею понад 20 га. Деревостани природного походження та значного віку. У таких лісах ніколи не рубали або не заготовляли дрова, не випасалася худоба та не було іншого прямого впливу людини. Відмінність від лісів, що висаджені людиною - різновіковість дерев, що дозволяє лісам самостійно відновлюватись, розвиватись і бути більш стійкими. Але сьогодні немає лісів, які б у тій чи іншій формі не піддавалися би непрямому антропогенному впливу, як наприклад, через емісії (перенесення забруднювачів атмосферними потоками).

Поділитись

Новини по темі: