19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Суд виправдав поліцейського, якого в 2016 році спіймали на отриманні хабарів

Суд виправдав поліцейського, якого в 2016 році спіймали на отриманні хабарів

  • 29 липня, 2020 12:50
  • 1
Андрушівський райсуд Житомирської області виправдав оперуповноваженого відділення поліції, якого у червні 2016 року затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди.

Про це йдеться у вироку суду від 21 липня 2020, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передає Житомир інфо.

У матеріалах суду зазначається, що обвинувачений капітан поліції, зловживаючи своїм службовим становищем, вимагав від власника пилорами в смт Корнин 2 тисячі гривень щомісяця за те, що не вживатиме заходів реагування на порушення законодавства, пов’язані з підприємницькою діяльністю, не проводитиме перевірки та не передаватиме матеріали до органів досудового розслідування для відкриття кримінального провадження.

Зокрема, в матеріалах суду зазначається, що обвинувачений отримав 2 тисячі гривень хабаря наприкінці травня 2016, а потім таку ж суму – 23 червня 2016. Обидва випадки передачі коштів фіксувалися, велась аудіо- та відеофіксація.

Після другої передачі коштів капітан поліції був затриманий, а у його квартирі проведений обшук.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав, зазначив, що приватного підприємця знає давно, проте нічого йому не обіцяв і кошти у нього не брав. А в день затримання він показав кишені свого одягу і ніяких коштів при ньому не було.

У суді підприємець, який давав хабаря, розповів, що конкретну суму 2000 капітан поліції написав на папері, коли вони зустрілися у службовому кабінеті оперуповноваженого. Тоді він уточнив, чи це щомісяця, на що отримав ствердну відповідь. Проте суд не отримав підтвердження даного факту. Більше того, сторона обвинувачення не надала заяви від підприємця про вимагання в нього коштів, у витягу з ЄРДР також відсутні відомості про початок досудового розслідування на підставі заяви.

Не взяв до уваги суд і аудіо- та відеозаписи негласних розшукових слідчих дій, на яких не видно, що саме передає підприємець поліцейському у під’їзді будинку та за столиком кафе «Маяк».

За висновками експертиз грошових купюр, які були вилучені під час обшуку в квартирі обвинуваченого, лише на трьох 200-гривневих купюрах виявили нашарування спеціальної речовини із люмінесценцією, хоча за наявними протоколами, усі кошти, які передавалися в якості хабаря, були «міченими». Не виявили спеціального розчину ні на одязі, ні на руках обвинуваченого.

Проаналізувавши зібрані та досліджені докази в їх сукупності в межах пред`явленого обвинувачення, суд прийшов до переконання про недоведеність причетності обвинуваченого до вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, у зв`язку з недоведеністю його вини, у зв’язку з чим обвинуваченого необхідно визнати невинуватим та виправдати.

Тож вироком Андрушівського райсуду Житомирської області від 21 липня 2020 поліцейського визнано невинуватим та виправдано за недоведеністю вини.

Нагадаємо, старшого інспектора Попільнянського відділення поліції викрили працівники СБУ спільно з військовою прокуратурою. Повідомлялося, що правоохоронець вимагав гроші від місцевих жителів і підприємців. За інформацією СБУ, щомісячний дохід поліцейського від хабарів складав близько 50 тис. гривень.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Іван Комаровський
29 липня, 2020 14:58:46

Чому не вказано прізвище судді ?