29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Михайлівському соборі Житомира відновлюють стародавній український розпис. ВІДЕО

У Михайлівському соборі Житомира відновлюють стародавній український розпис. ВІДЕО

  • 15 липня, 2020 10:24
У Свято-Михайлівському кафедральному соборі Житомира планують розписати більше 300 метрів площі будівлі. Собор почали розписувати ще 20 років тому. Художні роботи виконують за кошти, виділені меценатом.

За словами настоятеля храму отця Богдана Бойка, Свято-Михайлівський собор – єдиний в Україні храм, де відновлюють старовинний український розпис, передає "Суспільне Житомир".

У великій залі храму наразі богослужінь не проводять. Тут працюють десятеро художників із Житомира та Києва, які оформлюють стіни та стелю. Пишуть акриловими та олійними фарбами.



Льняне полотно, на якому виконують розпис, замовляють в Італії. Полотно покривають типографською позолотою – це дає змогу заощадити гроші, не втрачаючи якості ілюстрації. Після цього потрібно ретельно наклеїти на стіни вже готові роботи. 
 

"Технологію нам довелося вивчати самим. Що я не читав, у кого не питав – ніхто нічого не знав. А зараз ми знаємо весь технологічний процес від початку і до кінця. Ми виконуємо всі роботи в майстерні, плюс – десь тиждень потрібен, щоб їх наклеїти. Це мобільна і дуже зручна техніка. Вона має свої переваги, але й недоліки також – всі розміри та шаблони треба тримати в голові. Храм нерівний, знімати все треба точно і треба постійно контролювати. В цьому і є складність", – говорить головний художник Денис Белянський.




Частину сюжетів спеціально розмістили на рівні очей людини, аби прихожани могли детально їх роздивитися.

"Ми можемо близько підійти і побачити навіть модуль обробки деталей – він книжковий. Фактично, ми робимо монументальну мініатюру, що також є унікальним як для цього храму, так і в цілому", – додав художник.

З 17 по 19 липня парафіяни зможуть відвідати богослужіння у Свято-Михайлівському кафедральному соборі. А з 20 липня художники продовжать роботу за зачиненими дверима, як того потребує технологія нанесення розпису.
 
Поділитись

Новини по темі: