26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

В Україні в тестовому режимі запускають електронні лікарняні

  • 10 липня, 2020 8:28
В Україні до кінця літа в тестовому режимі почне працювати система електронних лікарняних листів, яку уряд мав намір впровадити ще з 1 квітня. 

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер, передає "Інтерфакс-Україна".

Система працюватиме на базі сервісу Пенсійного фонду. МОЗ до 10 липня приймає форми реєстрації від медустанов, які хочуть брати участь у тестуванні цієї системи.
 

"В електронній системі охорони здоров'я в цей час розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це скоротить час і дасть змогу далі працювати з цією інформацією. Один з таких висновків – тимчасові листки непрацездатності (лікарняні). Нині у нас в роботі підготовка нормативно-правових актів, яка забезпечить роботу лікарняних. Ми запускаємо електронні лікарняні в два етапи", – сказав Кучер.


За словами чиновника, є дві моделі розвитку проєкту. Перша – це так звана спрощена система. Партнери з Пенсійного фонду України розробили спеціальний вебінтерфейс на сайті фонду, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису може вносити інформацію про пацієнта і його тимчасову непрацездатність. Далі в автоматичному режимі всім службам ця інформація буде надаватися з бази даних Пенсійного фонду.

"Перевага в тому, що це вже розроблено, немає додаткового навантаження на основний компонент eHealth, і це дасть змогу запустити електронні лікарняні до кінця літа", – додав заступник міністра.

Паралельно розробляється цільова модель е-лікарняних, яка буде впроваджена в eHealth і почне роботу на початку 2021 року.
 

"Паралельно йде процес розробки цільової моделі. Вона полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій. Для підприємств обидві системи дозволять істотно економити час. Повноцінна модель буде впроваджена на початку 2021 року і буде інтегрована в будь-яку медичну інформаційну систему, причому не буде залежати від форми власності медустанови", – сказав Ярослав Кучер.

Поділитись

Новини по темі: