24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Вибухотехнік перетворює залишки боєприпасів в оригінальні витвори мистецтва. ФОТО

Вибухотехнік перетворює залишки боєприпасів в оригінальні витвори мистецтва. ФОТО

  • 3 липня, 2020 16:16
Житомирський поліцейський вибухотехнік перетворює небезпечні речі в оригінальні витвори мистецтва. Власне, від вибухонебезпечних предметів використовується лише стріляні гільзи і безпечні частини боєприпасів, з яких правоохоронець майстерно робить шахи, попільниці, моделі техніки та інші сувеніри. 

28-річний поліцейський Анатолій Романюк обрав для себе вкрай небезпечний фах. Спеціальність правознавця і ступінь магістра судової експертизи Анатолій здобув у Національній академії внутрішніх справ. Саме там, будучи лаборантом на катедрі піротехніки, він зацікавився вибухотехнічною справою. З 2017-го після року роботи криміналістом у Житомирському відділі поліції він продовжив службу у вибухотехнічному підрозділі Головного управління НП в Житомирській області.
 
 

«Перше «бойове хрещення» не забарилося. Це був січень 2017-го. Нічний виклик, повідомлення про вибух гранати на краю географії нашої області – у м. Олевську. Ейфорія звичайної цікавості змінилась викидом адреналіну уже по прибуттю, коли ми з колегами спостерігали наслідки ситуації у центрі міста: був загиблий, були поранені. І серед усього цього хаосу потрібно було сконцентруватись, щоб якісно провести роботу з визначення виду вибухівки, слідів від її застосування, збору для дослідження її частин. Над цими, у тій ситуації надскладними завданнями, працювали разом із фахівцями обласного Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру та слідчими», - згадує Анатолій Романюк. 




На службі в поліції у Анатолія з’явилось одне унікальне захоплення, безпосередньо пов’язане з його діяльністю. З вихолощених небезпечних предметів, стріляних гільз та безпечних частин різних видів боєприпасів, поліцейський створює сувенірні вироби. 

Серед його доробку – вже понад півтори сотні таких оригінальних речей. А почалось усе з банальної спроби зробити іграшку для свого маленького сина.


 

«Я склеїв дитині невеличкого танка зі стріляних гільз. Вийшло цікаво і дуже схоже на іграшкову модель. Потім спробував ще кілька варіантів. Завжди усім казав і зараз стверджую, що зброя і боєприпаси – небезпечні для життя. Однак пусті, вихолощені «болванки» можуть стати мілітарі-сувенірами для поціновувачів», – каже Анатолій.


У колекції старшого лейтенанта, окрім різноманітних моделей техніки, – унікальні шахи, гільзові тризуби і навіть годинники. Правда, з цих робіт мало що лишається. Тільки-но готовий черговий виріб, одразу ж з’являються охочі до такого сувеніру. Тож майстер-поліцейський дарує свою творчість друзям і колегам.





Поділитись

Новини по темі: