29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Події
  • Паводок на заході України: підтоплено понад 4000 житлових будинків і пошкоджено 400 км автодоріг. ФОТО

Паводок на заході України: підтоплено понад 4000 житлових будинків і пошкоджено 400 км автодоріг. ФОТО

  • 24 червня, 2020 15:18
Через сильні зливи в Україні, які почалися 22 червня й не припинилися досі, затопило вісім областей. Найбільше постраждали західні регіони – Прикарпаття, Буковина і Закарпаття.

Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки негоди, а жителів деяких областей у будь-який момент можуть змусити евакуюватися через ріки, які вийшли з берегів, передає OBOZREVATEL.
 

Івано-Франківська область


Через стихію постраждали жителі 15 районів Прикарпаття в Івано-Франківській області. У 165 населених пунктах затопило понад 4,5 тисячі житлових будинків, зруйновано близько 110 км автодоріг та 90 мостів, ще 130 пошкоджено.



Крім того, було порушено транспортне сполучення з десятками населених пунктів Верховинського району. Підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій за допомогою вертольота доставили його жителям 2 150 кг продуктів харчування.
 

"Удар стихії в Івано-Франківській області прийняли Верховинський, Косівський, Рожняківський райони. Фактично випало до 70% місячної норми опадів. Це призвело до потужних потоків, які на своєму шляху руйнували дамби, мости й переходи. Дністер розлився майже на 7м – це рівень стихії 2008 року", – зазначив Арсен Аваков.




В Івано-Франківській області від стихії загинули три особи. Одна пропала безвісти.

За словами керівника служби автомобільних доріг Василя Буджака, в Івано-Франківській області пошкоджено всі дороги державного значення.



"Усі дороги державного значення зазнали пошкодження, підтоплення, а деякі ділянки і руйнування. Але ми працюємо цілодобово... Проїзд практично по всіх дорогах державного значення забезпечуємо", – заявив він в ефірі телеканалу "Україна24".
 

Закарпатська область


Тут у результаті інтенсивних дощів затоплено 70 домогосподарств. Подія обійшлася без жертв і постраждалих. Співробітники ДСНС уже відкачали близько 21 тисячі кубометрів води.



У селищі Ясіня Рахівського району потік води повністю зруйнував частину дороги. На її місці утворилося величезне провалля. Відповідне відео опублікував очевидець НП Любомир Мельничук у Facebook. Місцеві жителі змушені обходити діру, щоб дістатися іншого боку.
 
 

Чернівецька область


У ніч на середу, 24 червня, рівень води в річці Прут у межах міста Чернівці перейшов критичну позначку. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук, дані також опублікували на сайті Укргідрометцентру.

"Нагадую, що критичною є відмітка вище ніж 5 метрів", – зазначив Осачук.

Станом на п'яту ранку вода в річці піднялася до 545 сантиметрів. Жителям регіону загрожує евакуація.



На ранок затопленими залишалися 15 населених пунктів у Чернівецькій області. Працівники ДСНС врятували 60 осіб, зокрема 11 дітей, і забезпечили питною водою два населених пункти. На випадок погіршення ситуації там приведено в готовність 123 одиниці спеціальної техніки.



Потік води зруйнував опори під газопроводами, що проходять над річкою Черемош у Чернівецькій області. Як повідомило в Facebook АТ "Чернівцігаз", довелося припинити доставку газу для 5,5 тис. споживачів у 18 населених пунктах.



Найбільш пошкоджені відведення магістральної труби у Вижницькому та Кіцманському районах, де сталося підтоплення населених пунктів і вимивання ґрунтів з цілих ділянок підземних газопроводів. Ступінь збитку, нанесеного критичній інфраструктурі області, з'ясовується.
 

Зруйновано залізницю


Міністр інфраструктури Владислав Криклій на сторінці в Facebook написав, що повінь на Прикарпатті призвела також до руйнування залізниці.

За його словами, пошкоджено залізничну інфраструктуру на гонках Яремче – Микуличин і Микуличин – Ворохта. Через це 23 червня було тимчасово зупинено рух приміських поїздів №6402/6401 Івано-Франківськ – Ворохта – Івано-Франківськ. Міністр додав, що роботи з ліквідації наслідків стихії проводить Івано-Франківська дистанція колії, а на дорогах – дорожні служби разом із підрядниками.


 

"Найбільше від повені постраждали дороги Н-09 і Р-24. Роботи не зупиняються ні на хвилину. Ми на зв'язку 24/7. Також в "Укрпошти" через негоду були проблеми з доставкою пенсій до окремих районів, але все обов'язково буде доставлено. Кажуть, що у природи немає поганої погоди, але, як бачите, буває різна. Бережіть себе!" – підкреслив Криклій.


Через дощ також постраждали Кіровоградська, Вінницька, Полтавська, Львівська, Одеська та Рівненська області.
 

Реакція влади на НП


Рано-вранці 24 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков за дорученням президента України Володимира Зеленського вилетіли на Прикарпаття для координації дій місцевої влади у боротьбі з негодою, повідомили в Telegram-каналі прем'єра.


 

"Жахливі повені на Прикарпатті, Буковині та Закарпатті. Вилітаю в Івано-Франківську область, щоб на місці скоординувати діяльність органів влади в подоланні наслідків негоди", – написав Шмигаль.


Міністр внутрішніх справ зазначив, що зараз важливо зробити під'їзд до населених пунктів, щоб надавати людям необхідну допомогу.
 

"На другу половину дня очікуємо поліпшення погодних умов і згоду на виліт авіації МВС. Вертоліт уже завантажений продуктами харчування та необхідним обладнанням", – сказав Аваков.


У 14:00 почалося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій розглянуть питання виділення грошей для ліквідації наслідків стихії.

Поділитись

Новини по темі: