16 квітня, 2024
Ми в соцмережах

День героїв: у Житомирі вшанували пам'ять борців за волю України. ФОТО

  • 23 травня, 2020 14:15
Сьогодні, 23 травня, в Україні відзначають День Героїв – свято, встановлене на честь борців за волю України. В Житомирі містяни, керівництво міста та представники військових установ поклали квіти до пам’ятних знаків борців за Україну.

Героям, полеглим за Україну у зоні АТО/ООС, вклонилися на майдані Соборному, біля пам’ятних стендів, де у 2019 році було відкрито 66 дошок пам’яті на честь Героїв-житомирян, які загинули внаслідок війни на сході України. 

На жаль, світлини загиблих Героїв додаються: нині їх 72.

Пам'ять Героїв Небесної Сотні вшанували на майдані імені Корольова. Квіти також поклали і до могил борців за Україну на території Спасо-Преображенського кафедрального собору та пам’ятнику Олегу Ольжичу.
 

Історія свята


Дата свята обрана невипадково. Адже саме 23 травня 1938 року в Роттердамі вбили Євгена Коновальця. У 1941 році Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку, 23 травня, святкувати День Героїв.

До здобуття Україною незалежності, це свято святкувалося підпільно. Та після 1991 року воно почало набувати розголосу. Проте і зараз свято не має статусу офіційним Від 2014 року свято починає визнаватися державними та самоврядними органами, проходять культурно-масові заходи, організовані владою. Останніми роками відбулось значне поширення святкування в центральні та східні регіони України. Національно-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.

У День Героїв згадують лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців, воїнів Армії УНР, ОУН-УПА, членів визвольного руху шістдесятників, Героїв Небесної Сотні та сучасної боротьби за територіальну цілісність на сході України - всіх борців за волю України.









Поділитись

Новини по темі: