27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Тест на чесність українців. Співзасновник monobank «загубив» 50 гаманців, результати гнітючі. ВІДЕО

Тест на чесність українців. Співзасновник monobank «загубив» 50 гаманців, результати гнітючі. ВІДЕО

  • 27 лютого, 2020 16:34
Скільки українців, які знайшли на вулиці чужий гаманець, спробують повернути його власнику? Скільки заберуть готівку собі і ще спробують зняти гроші з карти?

Співзасновник monobank Михайло Рогальський вирішив це перевірити і провів соціальний експеримент. Результатами він поділився у відеоролику на YouTube, пише ain.ua.
 

Підготовка


Михайло купив 50 однакових гаманців. У 40 з них він поклав по 50 грн готівкою, а в решту 10 - по 500 грн. Також в кожен гаманець вклали карту monobank і невелику стопку візиток на одне ім'я, щоб дати тому, хто знайде можливість відразу зв'язатися з власником гаманця.

Далі за допомогою волонтерів ці гаманці «загубили» в 5 українських містах: Києві, Одесі, Львові, Харкові та Дніпрі. Залишалося заміряти результати. Для цього кожна візитка мала унікальне ПІБ, що дозволяло визначити, в якому місці знайшовся конкретний гаманець і його подальшу долю.

Карти monobank були порожні і не прив'язані до реальних рахунків. Але за їхніми номерами Рогальський потім міг перевірити, чи була спроба зняття грошей з конкретної карти. Для спокуси в кожен гаманець підклали записку з PIN-кодом від карти.
 
 

Тест експерименту


Крім 5 міст, 10 гаманців втратили на «Куражі» (благодійний фестиваль в Києві) в якості тестового експерименту.
 

«Моя гіпотеза була така, що на благодійному заході люди будуть більш схильні повернути гаманець власнику», - пояснив Рогальський.


Гіпотеза підтвердилася. Всі 10 гаманців, загублених на «Куражі», повернулися «власнику». Люди або намагалися зв'язатися за номером телефону на візитці, або залишали знахідку на інфо-стійці. І тільки два з цих гаманців виявилися без покладенної туди готівки.
 

Неприємності на пошті


Після «Куражу» приступили до основної фази експерименту. Для цього Рогальський набрав 10 волонтерів - по одному в кожному місті - серед співробітників monobank і відправив їм посилки з гаманцями поштою, щоб потім вони могли їх «втратити».

І тут автора експерименту чекав сюрприз: одна з посилок з гаманцями приїхала до волонтера без грошей.

Спочатку Рогальський подумав, що це випадковість. Але потім виявилося, що гаманці доставили порожніми ще двом волонтерам. При цьому, спустошили саме ті гаманці, в які автор експерименту поклав по 500 грн.
 

«У процесі пересилання через одного з поштових операторів 2000 грн пропали з гаманців. Так що ми отримали несподіваний побічний експеримент про те, що станеться, якщо ви відправите 40 гаманців з грошима в різні міста: у 4 з них можуть пропасти гроші», - зазначає Рогальський.


Нічого не вдієш - втрати відшкодували і експеримент продовжився.
 

Результати


Гаманці розкидали по містах в локаціях з найбільшою прохідністю. За спостереженнями Рогальського, довше 15 хвилин вони на землі не лежали.

З 50 «загублених» гаманців в первозданному вигляді повернулося всього 15. І лише один - з 500 гривнею банкнотою всередині. Очевидно, така сума - занадто велика спокуса.



Статистика по містах виглядає так:


 

«Я навіть подумав, що в Одесі у нас відбувся якийсь збій і гаманці взагалі не втрачали. Але потім з'явилася інформація, яка спростувала цю теорію», - зазначає Михайло.


Йдеться про транзакції по банківських картах, які «загубили» разом з грошима. З 33 гаманців, які взагалі не повернули, в 14 випадках спробували тим чи іншим способом зняти гроші з карти.


 

«Вдумайтеся, кількість людей, які повернули гаманець, майже дорівнює кількості тих, хто ще й гроші з картки спробував зняти. Для мене ця цифра стала шокуючою», - каже співзасновник monobank.


Графік по містах виглядає так:


 

Висновки


Рогальський зробив кілька висновків з результатів свого експерименту.
 
  • Чим менше грошей у вас в гаманці, тим більше шансів, що вам його повернуть.
  • Ні в якому разі не носіть PIN-код разом з карткою в гаманці. Якщо ви втратите гаманець, велика ймовірність, що у вас спробують вкрасти гроші і з карти.
  • У місцях, де є охорона або адміністрація, люди навіть не заглядають в гаманець і відразу несуть його представникам місцевої «влади» (про тест на «Куражі»).
Поділитись

Новини по темі: