18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Закриття звалища і роздільний збір: що зміниться після відкриття у Житомирі заводу з переробки сміття

Закриття звалища і роздільний збір: що зміниться після відкриття у Житомирі заводу з переробки сміття

  • 13 лютого, 2020 8:34
У Житомирі вже на початку березня може розпочатись будівництво сміттєпереробного заводу. Будувати новий сміттєпереробний завод планують в промисловому районі міста, а саме у провулку Складському. 

Після будівництва сюди будуть звозити вже частково відсортоване сміття, передає Житомир інфо.
 

«Компанія зацікавлена в тому, щоб в Житомирі був запроваджений роздільний збір сміття, і вона готова на додаткові інвестиції, пов’язані з цим. Щоб люди вже на першому етапі робили сортування цього сміття. Технологія як нашому підприємстві, яке планується, як і в Європі, – однакова. Навіть після сортування людьми сміття потрапляє на сортувальну лінію, бо люди все одно не можуть на 100% правильно його відсортувати. Але зусиль, щоб провести його сортування, потрібно докладати значно менше», – розповідає міський голова.


Переробка сміття – складний процес, втім будівництво сучасного дороговартісного заводу не вплине на платіжку.
 

«Для нас дуже важливим був момент, щоб початок роботи цього заводу не став приводом для того, щоб значно зросли тарифи на вивезення сміття. Якщо ми візьмемо досвід Європи, від 25 євро до 120 євро (в Австрії) коштує тонна сміття. Це великі кошти для наших людей. Наприклад, якщо говорити про Львів, то місто ухвалило тариф – близько тисячі гривень, це 35 євро за тонну сміття. Його вони будуть частково дотувати з місцевого бюджету. Коли ми підписували інвестиційний договір з цією компанією, ми на 20 років встановили тариф 75 гривень. Це фактично менше 3-х євро за тонну. Це дуже низький тариф, якщо брати Європу та навіть Україну. Тому це не приведе до збільшення платіжок», – переконує Сухомлин.


Мер також розповідає: після будівництва сміттєпереробного заводу можна буде розпочати процес рекультивації житомирського сміттєзвалища. Наразі воно ще приймає тверді побутові відходи, але вже неодноразово велись розмови про його закриття.

«Зараз на сміттєзвалище йде 100% відходів. І вони фактично не сортуються, частково лише відбирається, до 10% максимум. З запуском цього заводу навантаження на сміттєзвалище зменшиться в 10 разів. І вже можна буде робити комплекс заходів по рекультивації сміттєзвалища, проєкт вже пропрацьований, ми розуміємо скільки на це потрібно коштів. І поступово можна буде робити повне закриття цього сміттєзвалища», – розповідає міський голова.

Як повідомляв «Журнал Житомира», хорватська компанія закінчує виробництво обладнання, яке встановлять на новому сміттєпереробному заводі в Житомирі.
Поділитись

Новини по темі: