28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Видобування бурштину на Житомирщині стане легальним

  • 5 лютого, 2020 11:43

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект, яким  зменшено  ставку рентної плати за користування надрами для видобування бурштину. Така норма сприятиме легалізації видобутку бурштину та виведенню його з тіні.

Законопроект України «Про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину» № 2241 передбачає зменшення рентної плати за користування надрами для видобування бурштину з 25% до 10% для стимулювання його законного видобування.

«Роками українські землі та родовища знищувалися варварським способом через так званих «чорних» копачів, які майже кримінальним способом видобували бурштин. Як наслідок: сотні гектар знищеного лісу, трав'яного покриву, родючого грунту, руйнування дренажних каналів підземних вод. Більше того, ми як держава не доотримували сотні тисяч гривень у бюджет!  Прийнятий Закон створює додаткові стимули для виведення з тіні видобутку бурштину та легалізації такої діяльності», - прокоментував рішення Парламенту Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.


Крім того, аби ще більше зацікавити легалізувати бізнес щодо видобутку бурштину у Перехідних положеннях встановлено пільговий період, відповідно до якого рентна плата за користування надрами для видобування бурштину становитиме:

  • до 31 грудня 2020 року включно – у розмірі 5%;
  • до 31 грудня 2021 року включно – у розмірі 8%.


Нагадаємо, що законопроєкт № 2241 розроблений на виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції».
 

Довідково:

У 2019 році було зареєстровано три законопроєкти щодо видобутку бурштину:
  • №2240 Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину;
  • №2241 Проєкт Закону про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину;
  • №2242 Проєкт Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу рентної плати за користування надрами для видобування бурштину.

У  грудні Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №2240, згідно з яким вводяться єдині дозволи на геологічне вивчення бурштинових надр з подальшим видобуванням бурштину на п'ять років на ділянки розміром до 10 гектарів.
 

Що видобуток бурштину зробив з українським Поліссям

 
Поділитись

Новини по темі: