27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • 9-річний хлопчик з ДЦП, якого на Житомирщині прирекли на смерть, полетів в США в нову сім'ю. ВІДЕО

9-річний хлопчик з ДЦП, якого на Житомирщині прирекли на смерть, полетів в США в нову сім'ю. ВІДЕО

  • 31 січня, 2020 14:39
Дев'ятирічного Андрія Галушко із Романівського спецінтернату, де сказали, що він помре, усиновила сім'я з американського штату Індіана.

Хлопчика із ДЦП у 2016 році врятувала волонтерка, яка забрала дитину додому, і наступні три роки шукала родину для виховання в Україні. Але пошуки були марними. Чому досі діток з інвалідністю українці рідко забирають у родини та бояться їх усиновлювати, у сюжеті ТСН.

Волонтерка Вікторія пригадує, що зустріла вперше Андрійка в Романівському спецінтернаті на Житомирщині у жахливому стані. Він мав температуру за 40 і майже агонією. Тоді й забрала його додому і разом зі своєю мамою тимчасово замінила сім'ю.

Медсестра ж закладу, яка мала опікуватись Андрієм, винесла дитині смертельний вирок і не захотіла перейматися його долею. Згодом її звільнили, Романівський спецінтернат переформатували, проте нікого за недбалість так і не покарали. 

"Попри те, що було відкрито кримінальну справу. Але через деякий час вона була закрита", - каже уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.


Рідна матір від хлопчика не відмовилась, але до себе не забрала і дала згоду на усиновлення. "Мама живе в селі. Бідна родина, малозабезпечена. У неї є ще двоє дітей", - каже волонтерка Світлана Харченко.

 
 

В Україні родину Андрію шукали всі ці три роки

Але усиновила його родина американців Джеймі та Кріса Річардсонів. Нова закордонна сім'я маленького українця багатодітна, батьки вже мають 13 дітей і всі усиновлені з різних країн. Однак, з Андрійком Джеймі та Кріс уже знаходять порозуміння, обіймають його й тримають за руку.

"В Америці є багато програм для реабілітації дітей з ДЦП, також в нас уже є одна донька з ДЦП, ми знаємо, як турбуватись", - переконує нова американська матір.


Українські наставниці, прощаючись з хлопчиком вірять, що у новій родині йому буде краще. Дитячий омбудсмен Микола Кулеба визнає, що контролювати усиновлених за кордоном українців, вкрай важко. Але зауважує, що іноземці частіше всиновлюють дітей з інвалідністю.

"У випадку з Андрієм, ця сім’я повідомила, що не тільки вони є фахівцями, а і поруч з ними є відповідні центри, реабілітації, медичні послуги, і вони не бояться того, що приймають таких дітей", - пояснює уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба.


З України, окрім Андрійка, родина у США усиновлює ще двох з важкими діагнозами діток із Запоріжжя, проте їм поки ще не дають візи і тому мама залишається тут. А батько везе Андрія за океан і вже у соцмережах публікує світлини усміхненого хлопця у новому домі.

Світлана Березівська, ТСН

9-річний хлопчик з ДЦП, якого на Житомирщині прирекли на смерть, полетів в США в нову сім'ю. ВІДЕО

9-річний хлопчик з ДЦП, якого на Житомирщині прирекли на смерть, полетів в США в нову сім'ю. ВІДЕО
Поділитись

Новини по темі: