28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Ціну на газ розраховуватимуть по-новому. Як зміняться тарифи на опалення?

Ціну на газ розраховуватимуть по-новому. Як зміняться тарифи на опалення?

  • 29 січня, 2020 11:31
Рахунки за опалення в січні будуть нижче, ніж очікувалося, але трохи вище, ніж в грудні – днями Кабмін ухвалив постанову про новий порядок розрахунку ціни на газ для населення. Вона діятиме заднім числом, з 1 січня 2020 року, при цьому газ істотно подешевшає. Як зміняться ціни в платіжках?
 

Акцію "Дешеве тепло" продовжили

Кабмін продовжив в ручному режимі регулювати вартість комунальних послуг для населення: ним скасована колишня і ухвалена нова постанова про те, як розраховувати ціну газу, використовуваного для індивідуального і централізованого опалення житла, нагріву води, приготування їжі.

Постанова вже не буде "одноразовою", як та, якою уряд "рекомендував" місцевим органам влади знизити ціну газу, що використовується підприємствами комуненергії. Нова постанова стане діяти постійно, причому з 1 січня 2020 року, і врахує щомісячні зміни ринкової ціни газу. Зараз вона низька через аномально теплу зиму: в перерахунку на гривні – близько 4500 грн за 1000 куб. м.

Пресслужба НАК "Нафтогаз України" вже повідомила, що розрахована за новою методикою Кабміну ціна газу для населення і комунальних підприємств в січні стала на 25% менше, ніж в січні 2019 року. Нагадаємо: за постановою КМУ, скасованою заднім числом, за газ, використаний в січні, споживачам довелося б платити близько 7500 грн за 1000 куб. м.
 

Як тепер рахують ціну на газ

Згідно з новою постановою уряду №17 від 24 січня 2020 року, оптова ціна "Нафтогазу" відповідає рівню імпортного паритету. За новою методикою ціна на поточний місяць визначається за підсумками фактичних біржових торгів, які відбувалися з 1 по 22 число цього місяця. Використовуються дані найбільшого в Європі газового хаба TTF.

Ціна "Нафтогазу" складається з таких складових:

  • Ціна хабу TTF.
  • Транспортні витрати до кордону України за найкоротшим маршрутом транспортування Німеччина – Австрія – Словаччина.
  • Тариф на вхід до української ГТС на міждержавному сполученні з Польщею/Словаччиною/Угорщиною.
  • Торгова надбавка на покриття витрат "Нафтогазу", рівна 1,917%.

За інформацією "Нафтогазу", в січні 2020 року оптова ціна на газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів (лікарні, школи, що мають свої котельні), встановлена 4,65 грн за куб. м без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами. Це на 25% менше, ніж в січні 2019 року.

Норма діятиме 4 місяці, до 30 квітня 2020 року, потім очікується, що ціна стане повністю ринковою. Вона може коливатися як у бік зниження, так і в бік збільшення залежно від ринкової ситуації, балансу попиту і пропозиції, погодних умов. Попередня гарантована ціна в 6,91 грн/куб. м скасовується.
 

Скільки тепер заплатимо

У грудні 2019 року прем'єр-міністр Олексій Гончарук офіційно озвучив ціну газу на грудень для комунальних структур, що забезпечують централізоване опалення, – 5132 грн за 1000 куб. м. Це, за його словами, було на 30,5% нижче, ніж в грудні 2018 року. При цьому гігакалорія подешевшала в грудні в середньому на 23%. Якщо застосувати ці розрахунки до січневих, за якими ціна газу на 25% нижче, ніж рік тому, отримаємо, що гігакалорія повинна стати дешевше на 19% порівняно з січнем 2019 року.

Розглянемо, скільки доведеться платити за опалення, на прикладі Києва, для споживачів тепла від "Київтеплоенерго", ТЕЦ якого використовують природний газ. У грудні обігрів 1-кімнатної квартири площею 30 кв. м обійшовся в 424 грн при ціні гігакалорії 1274 (з урахуванням коефіцієнта перерахунку 0,77 (мінус 23% від ціни). Якщо вважати, що погода в грудні і січні була однаковою, що досить близько до істини, то тепер сума в платіжці за тепло буде приблизно 450 грн . Підкреслимо, що розрахунки є приблизними.
 

Подешевшає по всій Україні

Експерти прогнозують, що тарифи знижуватимуться у все більшій кількості населених пунктів за рахунок впливу на комунальників так званого "адміністративного ресурсу" і можливих дотацій їм з міських бюджетів там, де тарифи об'єктивно високі через малу кількість споживачів. Як, наприклад, в Каховці (Херсонська область), де потужності котелень розраховані на 36 тис. споживачів, а обслуговується всього 1600, інші перейшли на індивідуальне опалення, так набагато вигідніше. За даними Кабміну, опалення в грудні подешевшало від 1% до 30% в 124 містах України, або приблизно в кожному четвертому. Чекаємо поширення "акції" по всій країні.

Олександр Панченко, Сегодня
Поділитись

Новини по темі: