19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Морози до -20 і снігопади: синоптики розповіли, коли варто чекати справжню зиму

Морози до -20 і снігопади: синоптики розповіли, коли варто чекати справжню зиму

  • 2 січня, 2020 17:43
Січень розпочався, а зими в Україні так і не видно, незважаючи на прогнози синоптиків про те, що вона мала прийти, як і годиться, у грудні. Але він виявився навіть тепліший, ніж листопад, коли випав перший сніг. У грудні ж, навпаки, були зафіксовані температурні рекорди.

Проте, фахівці впевнені: справжню зиму в новому році побачимо. Гірськолижні курорти Карпат вже засипало снігом. Якою буде погода до кінця зими - інформує сайт "Сьогодні". 
 

Головний синоптик обіцяє "гойдалки"


Як відомо, Укргідрометцентр не дає детальних довгострокових прогнозів погоди, обмежуючись загальними трендами. Микола Кульбіда підтвердив нам, що загалом температурний режим у січні і лютому буде вище норми. Але, з його слів, очікуються регулярні "температурні гойдалки" – похолодання змінюватиме потепління, і навпаки.
 

"Через глобальні кліматичні зміни середня температура в зимові місяці з кожним роком підвищується, і ця зима не буде винятком, – пояснив Кульбіда. – Зміни клімату в Україні призводять до зсуву сезонних процесів. Результатом цього є різкі потепління в холодний період року або навпаки – раптові похолодання в теплий".


Тобто, головний висновок зі слів головного синоптика країни такий: січень і лютий будуть малосніжними, не надто холодними, але температура буде різко змінюватися з тепла на холод. А це, як відомо, призводить до раптових і рясних опадів: у вигляді снігу, мокрого снігу, сніго-дощів і особливо небезпечних крижаних дощів, що приводять до миттєвої ожеледиці.
 

Вчені прогнозують морози і відлиги з мокрим снігом


Тенденцію "температурних гойдалок", що посилилася останнім часом, незважаючи на те, що зима загалом має бути м'якою, підтвердила й завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометінституту ДСНС і НАН України доктор наук Вазіра Мартазінова.

Зі слів кліматолога, дуже холодною очікується перша декада січня, нічна температура в північних регіонах і в горах дійде до 20 градусів морозу, в інших буде тепліше, але все ж нижче мінус 10 градусів. У другій половині січня слід очікувати потепління. Лютий буде більш м'яким, але з короткочасними різкими похолоданнями.
 

"На початку січня стійкого снігового покриву, найімовірніше, чекати не варто. Загалом його буде менше цієї зими, ніж минулого року, і до того ж він буде зовсім іншого характеру, загалом мокрий сніг. Хуртовини чекають, але короткочасні", – прогнозує Мартазінова.


Народний синоптик: снігу буде багато


Найвідоміший народний синоптик України – Леонід Горбань – поділився своїм ексклюзивним прогнозом погоди на два зимові місяці, що залишилися.

Січень

Загалом розрахунки Горбаня щодо січня збігаються з прогнозом Вазіри Мартазинової, але морозний період він бачить більш тривалим – понад три тижні.
 

"Майже весь січень буде морозним, похолодання розпочнеться незабаром після настання нового року, – розповів Горбань. – Воно буде супроводжуватися нічною різдвяною холоднечею нижче -10 градусів, і ще трьома "піками" холоду: 10 і 15 січня вночі до -15 градусів і водохресними морозами (19-22) до -20 градусів. З 23 стрімко потеплішає до -1-3 градусів, а 29-31 числа очікується відлига".


Морози будуть супроводжуватися й снігопадами: сніг очікується 2-3 січня – загалом випаде 6-8 см, 8-10 січня – 5-10 см, на Старий Новий рік (14 січня) – 6-8 см. Потім тиждень морозних і ясних днів, а після Хрещення (19 січня) опади відновляться. Спершу це буде сніг, його випаде 3-5 см, але через відлигу він перейде в сніго-дощ.

Лютий

А ось щодо лютого прогнози Горбаня і Мартазінової відрізняються. Мартазінова обіцяє м'який і малосніжний лютий, а Горбань розрахував, що після відлиги зі снігопадом 1-4 лютого (випаде до 7 см снігу), з 5 лютого різко похолодає на 10 днів. Нічні морози сягнуть спершу -15 градусів, а 12-13 лютого -20 градусів.

До того ж циклон з південного заходу принесе рясні (до 10 см) снігопади, проте різко потеплішає до 2-4 градусів морозу. З 16 по 19 лютого Україну завалить снігом, випаде загалом до 20 см. І знову похолодає до нічних -18 градусів і нижче. Морози послабшають лише до кінця місяця, але відлиги не чекаємо, буде -3-5 градусів. Зима попрощається з нами снігом – 27-28 лютого його випаде ще 4-5 см, але це виявиться не останній сніг у сезоні.
 

А коли ж весна


На жаль, прогноз Миколи Кульбіди про початок зсуву сезонних процесів збудеться і 2020 року. Всі експерти обіцяють затяжну весну. Розрахунки Леоніда Горбаня говорять про те, що перша половина березня буде похмурою, з нічними морозами і невеликими снігопадами, друга половина березня – теплішою, але дощовою і сльотавою, а весною почне "пахнути" по-справжньому лише після 25-го березня.
Поділитись

Новини по темі: