20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Верховна Рада прийняла закон про перезавантаження ДБР і звільнила Трубу

Верховна Рада прийняла закон про перезавантаження ДБР і звільнила Трубу

  • 3 грудня, 2019 15:27
Верховна Рада розглянула у другому читанні законопроєкт про роботу Державного бюро розслідувань За ухвалення законопроєкту в цілому проголосували 250 народних депутатів.

Як повідомляє Еспресо.TV, 17 жовтня парламент у першому читанні підтримав законопроєкт про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності ДБР.

Згідно з проголосованою вже поправкою до законопроєкту про ДБР все керівництво Держбюро, включаючи його нинішнього главу Романа Трубу, йде у відставку.

Роман Труба / Фото: Андрій Гудзенко, LIGA.net

Законопроєкт № 2116 ініціював президент України Володимир Зеленський.

Народні депутати 3 грудня розглянули поправки до законопроєкту, яких внесено 328. Зокрема, у поправці №318 передбачено забезпечення безперервності розслідування справ Майдану. За цю правку проголосували 334 депутати.

В Прикінцевих та перехідних положеннях закону передбачено, що для забезпечення безперервності та ефективності досудових розслідувань у справах Майдану слідчі органів прокуратури можуть бути переведені, за їхньою згодою, без обов’язкового проведення конкурсу до ДБР, але не пізніше 11 січня 2020 року.

При цьому зазначається, що ці слідчі, прокурори проводили досудове розслідування або здійснювали процесуальне керівництво (не менше чотирьох місяців поспіль входили до складу груп слідчих або прокурорів) у кримінальних провадженнях щодо подій, які мали місце під час мирних акцій протесту у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, що підлягають передачі за підслідністю до ДБР.

Законом передбачено, що керівництво діяльністю Держбюро розслідувань здійснює його директор, який має першого заступника та двох заступників. Директор Держбюро розслідувань, перший заступник і заступники директора призначаються строком на п'ять років. Одна і та сама особа не може обіймати одну і ту саму посаду або іншу із зазначених більше двох строків поспіль.

Відповідно до закону, директор Держбюро розслідувань призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу на зайняття відповідної посади. Він також звільняється з посади президентом України за наявності підстав, визначених законом про ДБР.

При цьому зазначається, що до складу конкурсної комісії входять: три особи, визначені президентом; три особи, визначені Верховною Радою; три особи, визначені Кабінетом міністрів.
Поділитись

Новини по темі: