28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Економіка
  • Житомиру загрожує зупинка транспорту: через низький тариф маршрутчикам не вистачає навіть на бензин. ВІДЕО

Житомиру загрожує зупинка транспорту: через низький тариф маршрутчикам не вистачає навіть на бензин. ВІДЕО

  • 29 листопада, 2019 15:04

Перевізники у Житомирі змушені йти на вимушений крок – стоїть загроза зупинки транспорту. Адже питання перегляду тарифів на громадський транспорт у Житомирі піднімають вже майже півтора року. Проте віз і нині там.

Ціна 5 грн на проїзд у маршрутці призвела до того, що зараз власники автопідприємств не мають коштів навіть на бензин і запчастини, не говорячи вже про оплату кредитів за нові автобуси, які закупили відповідальні перевізники.

Саме тому найближчим часом місто ризикує залишитися без основної частини автотранспорту. Маршрутчики змушені будуть зупинити транспорт.

Про проблеми перевізників міста Житомир розповіли представники автопідприємств АТП 118-27 та «Шеріфф».
 

«Ми виконуємо у місті соціальну функцію – підвозимо людей на роботу, школярів на навчання. Для того, щоб перевозити людей, потрібно заправляти автобуси, платити зарплату, податки, купувати запчастини. На сьогодні тариф 5 грн, який встановлений міською владою, не відповідає тим моментам, які ми маємо виконувати. Тариф потрібно переглядати, і вирішувати питання з пільговими перевезеннями. Якщо ми цього не зробимо, то транспорт просто може зупинитися. На сьогодні у нас немає грошей, щоб закупити шини, запчастини, антифриз, перед заправками великі борги. Розрахунки по тарифу ми подали вже більше року тому. Нам обіцяли, що їх розглянуть, і тариф будуть піднімати. Але ніхто не хоче нас чути», – зазначає директор автопідприємства 11827 Віктор Білявський.


Підтверджує слова колеги і головний інженер ПП «Шеріф» Олег Бака.

«На сьогодні просто стоїть питання зупинки великих транспортних підприємств Житомира. Бо ми на грані банкрутства через необґрунтований тариф і кадрове питання. При нинішньому фінансуванні ми не зможемо забезпечити належний стан автобусів, їхній ремонт, нормальний зовнішній вигляд. Якщо на сьогодні влада міста нас не почує, місто може охопити транспортний колапс. Ще кілька днів-тиждень – і ми просто не зможемо випустити свій транспорт на маршрут.

Це не загроза, не виламування рук, а вже просто відчай перевізників з проханням прислухатися і прийняти рішення», – наголошує Олег Бака.

За словами перевізників, економічно обґрунтовані розрахунки проїзду по місту показують, що вартість має складати від 8 до 10 гривень. Саме їх подавали у минулому році до міської ради. Крім того, якщо хтось не довіряє розрахункам приватних перевізників, то ТТУ також прораховувало вартість проїзду у своїх нових зелених автобусах, і ціна у них має складати також більше 8 гривень.

«Ми також хочемо, щоб Житомиром їздили нові сучасні електробуси, було комфортно людям. Але зараз це нереально. Наше підприємство, пішовши на зустріч міській владі, закупило 10 нових автобусів, з розрахунку, що з новим тарифом ми зможемо фінансувати цей кредит. Якість перевезень підвищилася, а тариф ні. Якщо ми не зможемо виплачувати кредит, то у нас просто відберуть ці автомобілі», – говорить головний інженер ПП «Шеріфф».

Крім вартості проїзду гостро стоїть і питання пільгових перевезень.

«Інша сторона проблеми – пільгові перевезення. У законі чітко прописано: надати пільгу, і хто має її забезпечити. У місцевому бюджеті жодного разу не закладали у бюджет на це кошти.

Для організації пільгових перевезень має бути укладений договір з замовником – управлінням транспорту міської ради. Наше підприємство виграло 2 суди з вимогою заключити з нами договори на пільгові перевезення і визначити категорії, які ми маємо перевозити. Але нічого не змінюється, і рішення суду ніхто не виконує», – зазначає Віктор Білявський.

Керівники 6 автотранспортних підприємств направили звернення міському голові Сергію Сухомлину з проханням переглянути діючий тариф:

«Якщо черговий раз виконком міської ради проігнорує це життєво важливе для міста та перевізників питання, ми вимушені будемо суттєво обмежити випуск автобусів, що обслуговують перевезення населення міста Житомира та приміської зони з 04 грудня 2019 року».

 


 

Поділитись

Новини по темі: