29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • «Автономки» у квартирах: жителі Житомира просять мерію дозволити встановлювати «своє» опалення

«Автономки» у квартирах: жителі Житомира просять мерію дозволити встановлювати «своє» опалення

  • 28 листопада, 2019 17:52
  • 2
Житомиряни не покидають надій і продовжують писати електронні петиції до міськради щодо впровадження індивідуального опалення в квартирах багатоповерхівок. Остання така була зареєстрована 25 листопада.

Автор петиції робить акцент на економії, на його думку установка автономного опалення дозволить в масштабах міста заощадити значну кількість газу.
 

"Серйозним перекосом в політиці міста є непослідовні дії щодо енергоефективності. З одного боку на вулицях монтується світлодіодне освітлення, що є позитивним моментом для енергоощадності. З іншого, існує заборона на встановлення індивідуального опалення в багатоквартирних будинках (лише за певних специфічних умов).

Як відомо, ще на початку 16-го року Україна підписала меморандум про енергоефективність з ЄС, крім того в липні 2018 вступив в дію закон про енергоефективність. Державою виділяються значні кошти на стимулювання населення до підвищення рівня енергоефективності("теплі" кредити). Проте усі ці дії перекреслюються звичайною забороною на індивідуальне опалення, адже у власників квартир зникає головний стимул - зниження суми в платіжках"
, - йдеться у тексті петиції.


На думку автора звернення, щоб зменшити залежність країни від дорогих енергоносіїв, потрібно подбати про енергоефективність не лише в новобудовах, а й в старих будинках.

Підтримати ініціативу можна за посиланням. Щоб петицію розглянули в мерії, вона повинна зібрати 300 підписів за 30 днів.

Варто додати, що у жовтні 2019 року комісія міської ради дозволила відключати від централізованого опалення квартири в 17 багатоповерхівках Житомира, в яких понад 50% осель вже мають автономне опалення.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Кристина Мартынюк
28 листопада, 2019 22:28:47

http://petitions.zt-rada.gov.ua/list/view/1548

Vyacheslav Mischeryakov
29 листопада, 2019 9:59:51

На жаль, в цьому питанні не все так просто. Десь бачив репотратж про це. Не пам&#39;ятаю з якого міста.  <br /> Поставити автономне опалення коштує грошей. Не всі це можуть собі дозволити. Якщо дати дозвіл, то отримаємо масовий відтік клієнтів з грошима і на ту ж довжину теплових комунікацій залишиться менше людей, в основному бідних. В тому числі і тих, хто зараз за нього не платить. Вартість утримання, ремонту та тепловтрати при цьому не зміняться. Відповідно або центральне опалення відключать взагалі і частина людей буде мерзнути/хворіти/вмирати, або доведеться так само оплачувати те опалення. Але вже із субсидій=податків=наших же грошей. Тобто треба або робити всім під&#39;їздом/будинком або взагалі не робити. <br /><br /> Інша проблема в тому, що для опалення потрібен газ. Далеко не всі труби, які йдуть до будинків мають достатній діаметр (потужність). Для частини будинків неможливо зробити автономне опалення всім - необхідно змінювати оці великі труби. Це проект+робота. Точних цифр не пам&#39;ятаю, але коштує немало. В репортажі показували 4-5 поверхівку. Озвучували десятки тисяч гривень.  Робити це потрібно на свої гроші. <br /><br /> Альтернативним рішенням є теплопункти/лічильники на під&#39;їзд чи будинок. Чи навіть внутрішньоквартирні лічильники (але тут треба робити всім стояком). Тут, правда, організувати всіх 100-200 власників дуже складно. І доведеться щось вирішувати з пенсіонерами, дійсно бідними, тими хто і так не платить нічого.  <br /><br /> Питання складне і просто дати дозвіл - це не є однозначним благом.

29 листопада, 2019 18:43:44

Та для зелені нічого немає складного, не вигадуйте)) <br /> Якщо серйозно, то ніхто не має права нікого змушувати оплачувати якісь послуги