28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Мозаїчне панно на фасаді гімназії у Житомирській області стало об'єктом культурної спадщини

Мозаїчне панно на фасаді гімназії у Житомирській області стало об'єктом культурної спадщини

  • 13 листопада, 2019 17:49
Панно мозаїки на стіні гімназії у селищі Миропіль, що на Житомирщині, внесли до переліку об'єктів культурної спадщини. Відповідне розпорядження підписав голова ОДА Віталій Бунечко.

За інформацією сайту "Твій Романів", жителі селища просили владу зберегти мозаїчне полотно, оскільки його могли знищити під час утеплення будівлі. Згідно з розпорядженням, власник панно зобов'язаний укласти охоронний договір на об'єкт культурної спадщини.

Варто додати, що панно на стіні навчального закладу створила заслужена художниця СРСР та України, Член Спілки художників України Зінаїда Мосійчук.

"Автор у художньому рішенні цього мозаїчного панно відмовилась від оповідності, властивої соцреалізму, на користь орнаментельності, близької до традицій українського народного мистецтва. Остання досягається шляхом повторення елементів на кшталт птахів, книжок, та квітів. Кольорова палітра роботи пастельна та загалом доволі не виразна (що, зокрема, може пояснюватись браком фінансування чи/та матеріалів в регіонах), проте влучне використання яскравих червоних, помаранчевих та блакитних кольорів у поєднанні з брунатним тлом сприяло утвердженню рівномірної кольорової ритміки в роботі", - описують панно на сайті "Монументальні пам'ятки пізнього модернізму Житомирщини".

Як повідомлялося, команда на чолі з Павлом Гудімовим і фотографом і дослідником Євгеном Нікіфоровим чотири місяці вивчали монументально-декоративне мистецтво Житомирської області та створили онлайн-архів пам'яток модернізму - веб сайт monumentalart.in.ua.
Поділитись

Новини по темі: