19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Електронні водійські права і заборона на риболовлю: що зміниться в житті українців в листопаді

Електронні водійські права і заборона на риболовлю: що зміниться в житті українців в листопаді

  • 1 листопада, 2019 16:39
У листопаді на Україну чекає чимало нововведень — від запровадження електронних водійських прав до подорожчання газу. Головні новації, які принесе українцям останній місяць осені 2019 року – у матеріалі сайту "Новое Время".
 

Водійські права у смартфоні


Уже в листопаді українські водії зможуть самостійно оформити собі електронний варіант водійського посвідчення та техпаспорта на автомобіль (свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу).

Для цього необхідно скористатися спеціальним додатком, який незабаром буде доступний на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг. Додаток розробляє Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ.

Автолюбителям достатньо буде сформувати електронну версію зазначених документів, завантажити її собі в телефон та за необхідності пред'являти поліцейським замість пластикових посвідчень. Оригінали документів у такому випадку брати із собою не потрібно. Працівники поліції зможуть перевіряти електронні посвідчення за допомогою спеціальних техзасобів через QR-коди.

Робити це не обов'язково: нововведення передбачено лише для зручності водіїв, і попередні варіанти документів також залишаються чинними.

Однак створити електронну версію документів зможуть лише власники водійських прав нового зразка - пластикових. Посвідчення та техпаспорти радянського зразка, а також ламіновані (видавалися в 1990-2000-х роках) оцифрувати буде неможливо.
 

Оновлена митниця


З 1 листопада має запрацювати оновлена Державна митна служба України на чолі з Максимом Нефьодовим, колишнім заступником міністра економрозвитку і торгівлі.

Його основне завдання - боротьба з корупцією та контрабандою. Митні пости, які зараз підпорядковуються Державній фіскальній службі (ДФС) України, перейдуть в управління митної служби. Кількість митниць скоротиться з 26 до 16, у структурі служби також будуть працювати лабораторія і кінологічний центр.

Рішення розділити ДФС на податкову і митну служби було прийнято ще близько року тому, в грудні 2018-го.

Нефьодов переміг у конкурсі на посаду глави оновленої митної структури.
 

Ціна на газ


Нафтогаз заявив про істотне підвищення цін на газ для промислових споживачів з 1 листопада 2019 року.

У порівнянні з жовтнем ціни виростуть на 18,4% -19,6%, в залежності від обсягів закупівлі та умов оплати. Таким чином, ціна за 1 тис. кубометрів складе від 5861 до 6463 тис. грн (без урахування ПДВ і витрат на транспортування газу).

«Така зміна обумовлена зростанням цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ. Так, ціни на газ на європейських хабах з поставкою в листопаді перевищують поточні майже наполовину», - пояснили в Нафтогазі.

Відзначимо, вартість газу для промисловості впливає і на формування ціни газу для населення - а отже, вона незабаром також виросте.
 

Безвіз з Домініканською республікою


З 13 листопада 2019 роки українці зможуть їздити без віз в один з найвідоміших курортних регіонів світу - Домініканську республіку в східній частині Карибського моря.

Незалежно від мети подорожі, залишатися без візи в країні можна буде до 90 днів. Якщо перебування триватиме понад цей термін, необхідно оформити безкоштовну візу.
 

Заборона на вилов риби


З 1 листопада в Україні починає діяти заборона на вилов риби в осінньо-зимовий період - відповідне розпорядження оприлюднило Державне агентство рибного господарства.

Йдеться про заборону рибалити в зонах зимувальних ям - заради збереження водних біоресурсів України. У річках риба зазвичай зимує в найбільш глибоких місцях із сповільненою течією. В інших водоймах - переважно в зоні впадання річок, у місцях виходу підводних джерел.

Координати і карти розташування зимувальних ям у всіх областях можна подивитися тут.

Поза цими зонами дозволено любительську риболовлю - однак лише зимовими вудками із гачком не більше №10. На платних водоймах гачків має бути не більше 10 на особу, на водоймах загального користування - не більше п'яти на одного рибалку.

За недотримання цих норм передбачено адміністративну відповідальність - штраф до 680 грн, а також додатково за кожну виловлену рибу в залежності від її виду (510 грн за судака, 425 - за сома тощо).
Поділитись

Новини по темі: