29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Порятунок сина і грошова реформа: житомирські пенсіонери продовжують потрапляти на гачок шахраїв

Порятунок сина і грошова реформа: житомирські пенсіонери продовжують потрапляти на гачок шахраїв

  • 29 жовтня, 2019 8:50
У підрозділах поліції Житомирщини за останні дні зареєстрували близько десятка випадків шахрайств: від обману на інтернет-сайтах купівлі/продажу до трюку з обміном старих купюр на нові. Поліцейські наполегливо рекомендують громадянам перевіряти відомості, які їм намагаються нав’язати незнайомці.

Пресслужба ГУ Нацполіції Житомирської області розповіла "Журналу Житомира" про випадки шахрайства, від яких постраждали житомиряни.

"26 жовтня до Житомирського відділу поліції звернувся 84-річний житель обласного центру. Дідусь пожалівся на невідомого шахрая, який видурив у нього всі грошові збереження", - інформують правоохоронці.

Як з’ясувалось, напередодні увечері на мобільний телефон дідуся подзвонив якийсь чоловік. Абонент відрекомендувався працівником нібито Московської прокуратури і приголомшив старенького, що його син вплутався у неприємну історію. Мовляв, він збив автівкою жінку і тепер на її лікування потрібна кругленька сума. А ще потрібно вирішити питання про звільнення від кримінальної відповідальності сина дідуся, оскільки він є винуватцем ДТП.
 

"Щодо справжності працівника прокуратури у літнього житомирянина не виникло навіть сумнівів, адже той назвав дані його дорослого сина, який дійсно проживає у Москві. Не насторожила пенсіонера і необхідність негайно передати затребувану суму", - пояснюють у поліції.


Вже через 15 хвилин у своїй же квартирі дідусь віддав усі грошові збереження (близько 10 тис. гривень) і банківську картку, з якої були зняті ще 10 тис. гривень.

Наступного дня пенсіонер зв’язався із сином і на свій подив дізнався про обман і ошуканство.

Того ж дня ще одна літня житомирянка "обміняла" чималу суму українських гривень та доларів США зі "старих" купюр на "нові". Про таку реформу їй 26 жовтня розповіла нібито поштарка, яка зателефонувала на домашній номер. Згодом до квартири 81-річної бабусі прийшла незнайомка і провела "обмін купюр". Після її візиту господиня виявила замість новеньких грошей аркуші білого паперу.

За цими та іншими зареєстрованими фактами поліція розпочала кримінальні провадження за ч.1 ст.190 (Шахрайство) ККУ. У рамках досудових розслідувань триває встановлення причетних до ошуканств осіб.

Водночас поліцейські звертаються до громадян, закликаючи до уважності та поміркованості у всіх справах, які стосуються грошей. Запам’ятайте самі і роз’ясніть літнім батькам чи іншим родичам, що жодні фінансові операції (як то обмін грошових купюр, купівля-продаж валюти тощо) на дому не проводиться. Подбайте, аби у ваших батьків, які проживають окремо, завжди був зв'язок із тими, хто швидко допоможе розібратись у підозрілих чи неоднозначних ситуаціях.

Купуючи товари через спеціалізовані сайти в Інтернет-мережі, намагайтесь уникати попередньої сплати за покупку і використовувати систему оплати після фактичного її прибуття.

Якщо вам телефонують незнайомці і сповіщають про неприємність з рідною людиною, одразу телефонуйте 102.

Жодним чином не погоджуйтесь на умови, особливо якщо телефонні абоненти вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності або на лікування постраждалих у ДТП осіб. Перевіряйте нав’язувані вам відомості, самі зателефонуйте рідним або комусь з їх оточення й уточнюйте інформацію.
Поділитись

Новини по темі: