20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • П'ять разів виходила у відкритий космос: Житомир відвідала американська астронавтка. ФОТО

П'ять разів виходила у відкритий космос: Житомир відвідала американська астронавтка. ФОТО

  • 15 жовтня, 2019 13:03
Американська астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер у рамках офіційного візиту в Україну відвідала Житомир. Вперше пані Стефанишин-Пайпер побувала в Україні у 2007 році та мріяла повернутися сюди знову. 

Цього разу астронавтка приїхала з нагоди святкування Всесвітнього тижня космосу, але крім Києва та Львова, жінка відвідала ще й Харків та Житомир, передає Житомир лайф.

За словами самої астронавтки, вона відвідала досить багато космічних музеїв, але не так багато була в музеях пов’язаних з радянською космонавтикою. 

"Для мене цікаво побачити інший бік медалі. Побачити, як розвивалися інші програми, а не тільки американська", – пояснила астронавтка.

Поспілкуватися з американською астронавткою у Житомирський музей космонавтики завітали понад 200 житомирян та гостей міста. Саме під час цієї зустрічі жінка розповіла про свою роботу в космосі та ті необхідні риси, які повинен мати кожен астронавт.
 

"Працювати на орбіті - це однозначно працювати в команді та взаємодіяти зі своїми колегами-товаришами. Це те, що мені знадобилося й стало в нагоді у космосі", – переконує астронавтка.


Закінчивши Массачусетський технологічний інститут, Гайдемарі Стефанишин-Пайпер стала восьмою жінкою астронавткою NASA, що здійснила вихід у відкритий космос. Крім того, Гайдемарі була другою людиною і першою жінкою, яка розгорнула український прапор на орбіті Землі.

Згадала Гайдемарі Стефанишин-Пайпер й про свою родину та, зокрема, про батька українця, якому довелося емігрувати до Америки.

Батько астронавтки має українське походження. Михайло Стефанишин народився в селі Якимів Кам’янко-Бузького району на Львівщині. У молоді роки він емігрував до США, одружився на німкені, але виховував дітей в українських традиціях. Гайдемарі Стефанишин-Пайпер народилась і все життя прожила у Сполучених Штатах, але там відвідувала українську церкву, вчила українські традиції і мову.

Перший політ пані Стефанишин-Пайпер відбувся 9 вересня 2006 року. STS-115 (корабель багаторазового використання "Atlantis") була першою космічною місією до Міжнародної космічної станції (МКС) після загибелі корабля "Колумбія". В рамах місії планували доставити і встановити на МКС нові сонячні батареї. За встановлення відповідала саме Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

Другий політ, який тривав 14 діб, відбувся 15 листопада 2008. В рамках місії STS-126 запустили американський шатл "Endeavour". Стефанишин-Пайпер увійшла в склад екіпажу з семи астронавтів. В програму польоту входило проведення на зовнішній поверхні станції робіт з обслуговування і дооснащення.















Поділитись

Новини по темі: