25 квітня, 2024
Ми в соцмережах

В Україну йдуть чотири віруси грипу: як захистити себе від хвороби

  • 9 жовтня, 2019 15:04
У прийдешньому сезоні на грип перехворіє 4,8-6,7 млн українців, прогнозують у Центрі громадського здоров'я. У минулому році від вірусу померло 64 людини, з них 17 – діти.

В Україну йдуть чотири віруси грипу. Як підготувати свій імунітет – у матеріалі сайту "Сьогодні".
 

На грип перехворіє кожен шостий українець?


Цього року перехворіти грипом може більше українців. За сезон 2018-2019 в країні зафіксували 5,4 млн випадків захворювань на грип та ГРВІ. Центр громадського здоров'я прогнозує, що в цьому сезоні перехворіє до 6,7 млн осіб.

Зростання захворюваності почнеться з кінця жовтня. А епідемічний поріг буде досягнутий в кінці листопада, попереджають аналітики відомства. Пік захворюваності припаде на грудень і січень.

"Очікується дві хвилі підйому захворюваності – в грудні і в кінці січня, на початку лютого з можливим максимальним рівнем на чотири тижні 2020 року", - йдеться в звіті Центру громадського здоров'я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в Україні і по всій Північній півкулі циркулюватиме чотири види вірусу грипу:
 
  • Bіpyc, схожий на A/Brisbanel 02120 1 S(H1N1 )pdm09;
  • Bіpyc, схожий на A/Kansasll4l2017(H3N2);
  • Bіpyc, схожий на B/Coloradol06l2017 (лінія B/Victoria/2l87);
  • Bіpyc, схожий на B/Phuketl3073l2013 (лінія B/Yamagata/l6/88).
 

Що треба знати про грип


Грип найчастіше плутають з ГРВІ. Але їх треба розрізняти, тому що методи лікування різні.
 

"При ГРВІ є температура, але не дуже висока, нежить, кашель або чхання, першіння в горлі. При грипі температура тіла – 39°С і вище, є ломота в м'язах і суглобах, головний біль, закладений ніс, а нежить не виражений" , – пояснює Наталя Вільнер, керівник напрямку сімейної медицини Медичного будинку Odrex.


Щоб подолати звичайну застуду, досить створити комфортні умови для одужання, каже лікар. А ось грип куди шкідливіший: якщо температура піднімається вище 38°С, тримається довше трьох днів, жарознижуючі не допомагають, людина відчуває себе погано і симптоми не схожі на звичайну ГРВІ, тоді варто звернутися до лікаря.

Перш за все ризикують підчепити грип літні люди, діти, вагітні, а також пацієнти з хронічними захворюваннями.

"Варто пам'ятати, що ми хворіємо, коли віруси приземляються на наші слизові – ніс або рот. Тому в групі ризику ті, хто не миє руки, не захищається від холодного і сухого повітря", – говорить Наталя Вільнер.

Вакцинація – все ще найефективніший спосіб профілактики грипу, зауважує лікар. Вакцинація зменшує кількість важких протікань і ускладнень: у щепленої людини грип пройде в більш легкій формі і з меншим ризиком ускладнень.
 

"Вакцина від грипу вже є в Україні. Оптимально зробити щеплення до грудня, проте можна і пізніше: грип циркулює з грудня по березень. Вироблення імунітету на вакцину займає близько двох тижнів. Перед вакцинацією обов'язково проводиться лікарський огляд сімейним лікарем, терапевтом або педіатром (в залежно від віку)", – радить Наталія Вільнер.


Яку вакцину шукати і скільки вона коштує


Цього року українцям будуть доступні дві вакцини проти грипу: тривалентна "Джіс Флю" (Південна Корея) і чотирьохвалентна "Ваксигрип Тетра" (Франція).

Тривалентні вакцини захищають від трьох вірусів грипу. "Джіс Флю" включає А (H1N1) pdm09 і А (H3N2) і один штам вірусa грипу B. Відповідно, чотирьохвалентної вакцини – від чотирьох видів вірусу. Так, "Ваксигрип Тетра" включає А (H1N1) pdm09 і А (H3N2) і два штами вірусa грипу B (лінії Вікторія та Ямагата).

Вакцини вже є в аптеках. Ціна на дозу вакцини в різних мережах коливається від 260 до 350 гривень.

Вакцинуватися можна з осені до весни. Але краще це зробити до епідсезону. Справа в тому, що після щеплення імунітет вироблятиметься близько двох тижнів. Якщо заразитися грипом в цей період, то вакцина може не допомогти.

Але варто враховувати протипоказання до вакцинації. Робити щеплення проти грипу не можна дітям до шести місяців. Не дозволяється вакцинувати людину із застудою і підвищеною температурою, тому лікар перед щепленням повинен провести первинний огляд і виміряти температуру.

Також не слід вакцинуватися, якщо раніше на вакцину або на її компонент була алергічна реакція (наприклад, на курячий білок). Не можна вакцинуватися в станах, коли організм не може виробити імунітет – при хіміотерапії у онкохворих, при імунодефіциті, і таке інше.

Варто зазначити, що вакцинація від грипу не захищає від інших ГРВІ – аденовірусної інфекції, парагрипу, риновирусной інфекції, респіраторно-сентенціального вірусу та ін.
Поділитись

Новини по темі: