24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Незручно штрафувати: мерія хоче перекласти прибирання стихійних звалищ на плечі законослухняних житомирян

Незручно штрафувати: мерія хоче перекласти прибирання стихійних звалищ на плечі законослухняних житомирян

  • 8 жовтня, 2019 8:53
Житомирська міська рада планує звернутися до Верховної Ради щодо запровадження нового місцевого збору за операції з поводження з відходами. Відповідний проєкт рішення сесії оприлюднили на сайті міськради.

"Схвалити текст звернення депутатів Житомирської міської ради до Верховної ради України щодо внесення змін до Податкового кодексу України, Бюджетного кодексу України та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" в частині доповнення системи податків і зборів місцевим збором за операції з поводження з відходами", – йдеться у проєкті рішення.

В самому тексті звернення зазначається, що попри існуючу дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за несанкціоновані сміттєзвалища та порушення правил поводження зі сміттям, на практиці застосувати її до порушників майже неможливо.
 

"Для притягнення громадянина до адміністративної відповідальності, уповноваженій на це особі необхідно оформити протокол про адміністративне порушення із зазначенням серії номеру та дати видачі документа, що посвідчує особу, яка вчинила дане правопорушення та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Проте, на практиці, скласти відповідний протокол на мешканців, які проживають в приватних домоволодіннях і відмовляються укладати договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами майже неможливо", – йдеться у зверненні.


Платниками збору пропонують зробити: 
 
  • громадян, зареєстроване місце проживання яких знаходиться на території адміністративно-територіальної одиниці та отримують послуги з операцій поводження з відходами; 
  • власників джерел утворення побутових відходів (юридичні особи), які знаходяться на території адміністративно-територіальної одиниці та отримують послуги з операцій поводження з відходами.

Фактично, мерія за допомогою місцевого збору хоче перекласти прибирання стихійних звалищ на плечі житомирян, які й так платять за вивіз сміття. Порушники залишаться без покарання. Про розмір збору у зверненні до Верховної Ради не повідомляється.
Поділитись

Новини по темі: