29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Радіація в продуктах: в яких районах Житомирщини найнебезпечніше збирати гриби і пити молоко

Радіація в продуктах: в яких районах Житомирщини найнебезпечніше збирати гриби і пити молоко

  • 12 вересня, 2019 10:52
Житомирська область досі відчуває відголоски Чорнобильської катастрофи. Під час дослідження харчових продуктів продовжують виявляти перевищення допустимого рівня радіоактивного цезію. За інформацією Держпродспоживслужби у Житомирській області, найбільше радіонуклідів виявляють у молоці та свіжих грибах.
 

"Так, за 8 місяців 2019 року фахівцями лабораторної мережі Держпродспоживслужби  Житомирщини досліджено 129206 проб харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90. Перевищення допустимих норм цезію-137 зафіксовано у 116 випадках", - повідомляє Держпродспоживслужба.


Перевищення вмісту цезія зафіксовано:
 
  • 46 проб (39,7%) – молоко;
  • 41 проба (35,3%) – гриби свіжі;
  • 16 проб (13,8%) – гриби сухі;
  • 7 проб (6%) – лікарські рослини; 
  • 5 проб (4,3%) – м'ясо дичини;
  • 1 проба (0,9%) – м'ясо великої рогатої худоби. 

Із 116 випадків перевищень норм радіонуклідів, основна частина виявлялась в районах Житомирської області, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС: Народицькому – 53,4%, Овруцькому – 18%, Олевському – 13%, Ємільчинському – 8%,  Лугинському – 5% та Малинському –  2,6%.

Фахівці зазначають, що вся вище зазначена продукція була недопущена в обіг.

Також жителям області радять: не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, де не здійснюється державний радіологічний контроль; не збирати ягоди та гриби на територіях, що зазнали радіоактивного впливу.
Поділитись

Новини по темі: