20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Річка у Житомирській області, у якій загинула риба, забруднена хімічними сполуками

  • 11 вересня, 2019 18:07
У річках Случ та Хомора, що протікають Житомирщиною, вода не відповідає нормам – виявлено перевищення за бактеріологічними та санітарно-хімічними показниками. Про це свідчать дослідження Житомирського обласного лабораторного центру.
 

"В результаті проведених досліджень встановлено, що за бактеріологічними показниками якість води не відповідає в усіх дев’яти контрольних точках, а особливо брудною виявилась вода в р. Случ в межах с. Рогачів Баранівського району. Кількість кишкової палички тут становить 240 000 в 1 л води при нормативному рівні не більше 5 000", - інформує лабораторний центр. 


Тобто норма перевищена у 48 разів, що свідчить про наявність джерел фекального забруднення річки.

Дещо кращі справи за санітарно-хімічними показниками. Із дев’яти контрольних створів невідповідність води саннормам виявлена у трьох – р. Хомора на межі Житомирської та Хмельницької областей, р. Случ в Баранівці, р. Случ на водозаборі Новоград-Волинського.

За словами фахівців, вода з р. Хомори, що надходить у Житомирську область, виявилась найбільш забрудненою хімічними сполуками, внаслідок чого рівень розчиненого кисню нижчий норми у 2,5 рази, а рівні біологічного та хімічного споживання кисню вищі в середньому у 1,5 рази.

"Про стан забруднення води в річках Хомора та Случ повідомлено органи місцевого самоврядування та виконавчої влади Баранівського та Новоград-Волинського районів", - запевняють у лабораторному центрі.

Нагадаємо, на початку вересня в Баранівському районі виявили забруднення річки Хомора, яке призвело до масової загибелі риби.
Поділитись

Новини по темі: