20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Верховна Рада прийняла закон про імпічмент президента

  • 10 вересня, 2019 12:54
  • 1
Верховна Рада України 10 вересня 245 голосами в першому читанні і в цілому затвердила механізм звільнення президента (імпічмент). Його автор – Володимир Зеленський. Він окремо прописує процедуру відсторонення від влади глави держави і може стати основою для майбутніх гучних справ.

Про те, як і хто зможе звільняти президента – повідомляє сайт "Обозреватель".
 

Що зміниться

 
  • Чітко прописується процедура імпічменту президента. Хто, як і за якої умови може відправити його у відставку достроково;
  • Підстава для початку – письмове подання, підписане більшістю народних депутатів (226+). Вони повинні чітко вказати причину, навіщо створюється слідча комісія;
  • Вона розслідує факт і обставини державної зради чи іншого злочину, скоєного президентом. До складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і слідчі.
  • Після ухвалення рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів, які повинні підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину;
  • Рішення про імпічмент вважається ухваленим, якщо за нього проголосувало не менше 3/4 конституційного складу Верховної Ради.
  • Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради у письмовій формі вибачиться перед президентом.

Позицію президента Зеленського озвучив його представник в Раді Руслан Стефанчук. 

"Це теж одна з обіцянок президента – прийняття закону про імпічмент. Цей проект вносився до Верховної Ради попереднього скликання, але не був включений ... Цим законопроектом президент демонструє відповідальність за свої слова, що він готовий нести таку ж відповідальність, яка передбачена законом. дискусії зводилися до того, що нібито ці норми вже були в регламенті, але хочу відзначити, що це окрема конституційна процедура", – заявив він.

Водночас екс-спікер і діючий нардеп Андрій Парубій додав: такий же законопроект ухвалив ще минулий склад Ради, але тоді президент його не підписав. А представник "Батьківщини" Сергій Власенко зовсім додав – в першу чергу потрібно внести законопроект про зняття недоторканність глави держави, а не розглядати процедуру імпічменту.
 

Як і кого стосуватиметься?

 
  • Безпосередньо президента;
  • Головна мета закону – зняти із глави держави фактичну недоторканність.
 

Що було раніше?

 
  • Верховна Рада ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії, який мав ліквідувати правову колізію в українських законах. Але президент Володимир Зеленський наклав на нього вето;
  • Річ у тім, що в українському законодавстві чітко не була прописана процедура дострокового припинення повноважень президента.
  • З одного боку, така можливість зазначена у статті 111 Конституції. Там написано, що питання дострокової відставки ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту (226 нардепів і більше).
  • Для цього створюється спеціальна тимчасова слідча комісія, яка і визначає провину президента. До неї входять як нардепи, так і слідчі разом зі спецпрокурором.
  • "Рішення про усунення президента з посади у порядку імпічменту ухвалюється Верховною Радою не менш ніж трьома чвертями від її конституційного складу (більш ніж 300 нардепів), після перевірки Конституційним Судом і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування, а також розгляду справи про імпічмент й отримання висновку Верховного Суду про те, що діяння, в яких звинувачується президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину", – йдеться у статті.
  • Незважаючи на це, всі процедурні моменти впираються у закон "Про Регламент Верховної Ради". Там зазначено, що процес ґрунтується не тільки на 111 статті, а й на статті 85, а також законі про тимчасові слідчі комісії.
  • Проблема у тому, що зараз цього закону немає, адже попередню його редакцію Конституційний Суд визнав незаконною ще у 2009 році.
 

Це добре чи ні?


Безумовно, закон про імпічмент президента – один із важливих механізмів захисту від можливої узурпації влади. У багатьох демократичних країнах існує чіткий механізм відставки глави держави у разі порушення закону.

З огляду на те, що закон про імпічмент – одна з головних передвиборчих обіцянок Зеленського, голосування у Верховній Раді має відбутися без особливих проблем.

З мінусів закону – складність процедури відставки. Щоб відправити у відставку гаранта, треба зробити величезну кількість юридичних кроків. Підготувати звернення, аргументувати його, створити спеціальну комісію тощо.

Логічно припустити, що для успішного імпічменту президента проти нього має бути налаштована практично вся Верховна Рада. Адже за фінальне рішення про відставку голосують понад 300 народних депутатів. А це серйозний політичний крок.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

10 вересня, 2019 20:03:24

І де взяти 3/4 ради?