28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Як підготувати дитину до школи. Поради батькам до 1 вересня

  • 1 вересня, 2019 20:59

Вже завтра, в понеділок, 2 вересня на Житомирщині розпочинається новий навчальний рік. Тисячі школярів і студентів відправляться отримувати знання. Хтось тільки йде в перший клас, хтось вже зовсім скоро закінчить школу, а хтось тільки-тільки вступив до університету. Так чи інакше цей день залишається важливим і відповідальним днем ​​до якого свідомо готуються батьки, учні, студенти й самі педагоги.

Що потрібно знати учням і батькам, як підготуватися до школи і які нововведення очікувати в цьому навчальному році.
 

Медична довідка про профілактичний огляд

Хвилі зарахувань до шкіл, садочків та університети вже давно закінчилися, а отже можна не переживати і направити всі сили на те, щоб вдало провести і закінчити новий навчальний рік. Як відомо, в школи українські батьки першокласників мали подати заяви з усіма необхідними документами ще до 31 травня.

Нагадаємо, що в 2018 році Міністерство освіти затвердило нові правила зарахування до школи. Дитині в першу чергу гарантується навчання за місцем реєстрації. Якщо сім'я живе за іншою адресою, чи потрапить дитина в школу, вирішувало випадкове жеребкування. А для вступу до школи першокласників не змушували проходити будь-які спеціальні конкурси на перевірку знань.

Разом із заявою про зарахування в школу батькам потрібно було подавати копію свідоцтва про народження дитини, медичну довідку № 086-1/о "Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду", оригінал або копію документа про освіту, якщо такий є.

Так, перед вступом до школи дитина повинна була пройти профілактичний огляд, після якого і видається відповідна довідка, яку ми згадували вище. Її-то і потрібно передати шкільному лікарю.

А от дітям, які підуть в садок не потрібно надавати медичну довідку особливої форми – достатньо довідки від педіатра або сімейного лікаря, яку без проблем випишуть в лікарні.
 

Щеплення для школи і садочка

Питання зі щепленнями постійно викликає чимало дискусій. Як відомо,зараз в Україні діє заборона на відвідування навчальних закладів дітьми без щеплень. Так, в МОЗ вважають, що не можна протиставляти індивідуальне право відмовитися від щеплення і безпеку інших дітей.

Рішення про те, чи пускати невакциновану дитину до навчального закладу, чи ні, не приймають безпосередньо самі садочки, школи тощо, заборона встановлена на законодавчому рівні, а адміністрації освітніх установ просто виконують норму закону

Незважаючи на це, у Києві в навчальному році 2019/20 не буде заборони на відвідування шкіл для невакцинованих дітей. Про це повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Валентин Мондрієвський.

"Заборони невакцинованим дітям відвідувати установи освіти не буде", – сказав Мондрієвський на прес-брифінгу.

Він додав, що, якщо статистика захворювань буде погіршуватися, влада зможе обмежити відвідування шкіл для невакцинованих дітей, перевівши їх на дистанційну освіту.

Варто зазначити, що всю інформацію про проведення вакцинації або ревакцинації медичні працівники фіксують в "Карту профілактичних щеплень" (форма № 063/о). Цю форму ведуть в амбулаторно-поліклінічних, виховних і навчальних закладах, що дозволяє бачити, які щеплення є, а які відсутні у дитини.

Нагадаємо, що згідно з календарем профілактичних щеплень, в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту (свинки).

Таким чином, школярам у підсумку потрібно буде подати дві медичні довідки:

  • № 086-1/о "Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов'язкового медичного профілактичного огляду";
  • № 063/о "Карта профілактичних щеплень".
 

Шкільні нововведення

Перший дзвінок 2019 року в Україні традиційно продзвенить 1 вересня, а вже з понеділка школярі вирушать на уроки. Правда, деякі школи переносять святкові лінійки на 2 вересня, об'єднуючи їх з першим навчальним днем.

Новий навчальний рік підготував чимало змін, адже в Україні триває освітня реформа. В першу чергу нагадаємо, що з цього навчального року шкільна форма стане необов'язковою, оскільки ще в середині літа президент України Володимир Зеленський підписав відповідний указ.

Багато змін зараз стосуються учнів молодшої школи, але деякі нововведення торкнулися і старших дітей, зокрема, з 1 вересня 2019 року в Україні:

  • вчитель не має права оголошувати оцінки на весь клас, він зможе лише описово оцінити зусилля школяра; оцінки будуть виставлятися в щоденники або оголошуватися в індивідуальному порядку;
  • для дітей, які змушені пропускати багато занять через хвороби або інших поважних причин, вчителі повинні будуть скласти спеціальний навчальний план;
  • в школах зникнуть дошки пошани з відмінниками;
  • з'явиться новий шкільний предмет для старшокласників – фінансова грамотність, яка спрямована на те, щоб українські школярі розбиралися в тому, що ж таке криптовалюта, електронні гроші, платіжні інтернет-інструменти тощо;
  • школи вперше отримають можливість організовувати для учнів мережеві форми освіти: це означає, що деякі дисципліни зможуть викладати не шкільні вчителі, а фахівці профільних організацій та установ культури, спорту тощо, які розбираються в темі.


Крім цього, раніше йшлося про те, що в силу вступає нове правило – учні 1-4 класів мають носити світловідбиваючі жилети в темний час доби по дорозі в школу і додому. Але днями в Київській міській державній адміністрації заявили, що зараз немає норми, яка б зобов'язувала 1 вересня забезпечувати спеціальними світловідбиваючими жилетами учнів 1-4 класів.

"Це було заявлено прем'єр-міністром. У нас немає ніяких нормативних документів. Коли ми отримаємо такі нормативні документи, тоді будемо над цим працювати", – сказала директор Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян на прес-брифінгу про підготовку столичних освітніх установ до нового навчального року.
 

Поради батькам школярів

Збори в школу – відповідальний захід, який вимагає від батьків чимало фінансів, часу і уваги. Адже крім того, що потрібно купити всю канцелярію, портфель, одяг тощо, батькам потрібно морально підготувати дитину до школи. Розслаблені після канікул діти не надто поспішають до навчальних закладів, знаючи про те, що скоро знову доведеться проводити весь вільний час за підручниками і зошитами. Ми зібрали корисні поради для батьків першокласників і не тільки.

Так, фахівці радять заздалегідь потурбуватися режимом дитини: якщо вона все літо звик пізно лягати спати і прокидатися тільки в обід, їй буде дуже складно змінити режим за кілька шкільних днів і, як наслідок, дитина буде млявою, неуважною і дратівливою. Фахівці радять встановлювати чіткий режим вже в серпні, щоб вересень і початок навчального року для дитини пройшли безболісно.

Незважаючи на те, що в школах є буфети та їдальні, спочатку краще давати дитині з собою їжу з дому. Їжа в їдальні може бути для дитини несмачною або ж незвичною, а ходити цілий день голодним – не найкраще рішення.

Психологи радять давати дітям трохи більше свободи, не дзвонити і не писати їм під час уроків і не контролювати кожен їх крок, зате ввечері, після шкільного дня, обов'язково розпитайте, як пройшов день, що цікаво сталося і чим вони займалися на уроках. До того ж, не варто забувати про те, що успіхи дитину потрібно хвалити і заохочувати, а не сприймати як належне.

Крім усього іншого, варто підготувати дитину до того, що в школі її можуть підстерігати різні небезпеки. Як це не сумно, але дитина може стати жертвою цькування, що досить поширене явище в дитячих колективах. Згідно з даними звіту фонду ЮНІСЕФ в 2017 р в Україні 24% дітей стали жертвами цькування в школах. Причому 40% постраждалих нікому про це не розповідали. Тому з дитиною потрібно збудувати довірчі відносини, щоб вона не боялася розповідати вам про свої труднощі і погані відносини з однолітками.

До того ж, варто уважно спостерігати за поведінкою і характером дитини, щоб не пропустити момент, коли їй знадобитися допомога. Так, якщо дитина дуже не хоче вставати вранці, йти в школу і навіть розмовляти про неї, варто забити на сполох і дізнатися, в чому справа. Дуже часто погані оцінки також стають маркером, який свідчить про те, що у дитини проблеми в колективі. Тому, якщо ваша дитина стала жертвою булінгу, обов'язково все детально дізнайтеся, поговоріть з усіма сторонами конфлікту, розпитайте вчителів і, в першу чергу, переконайте вашу дитину, що вона завжди може вам про все розповідати і що всі проблеми можна вирішити.

Поділитись

Новини по темі: