16 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Рідкісний артефакт знайдено в історичному центрі Житомира – ікона ХІІ-ХІІІ століття. ФОТО

Рідкісний артефакт знайдено в історичному центрі Житомира – ікона ХІІ-ХІІІ століття. ФОТО

  • 6 серпня, 2019 12:41
Під час розкопок на Замковій горі у Житомирі на глибині близько 3 метрів було знайдено доволі цікавий, рідкісний артефакт, витвір сакрального мистецтва – нагрудну іконку-образок.

"Знахідку розчистили, для її всебічного вивчення та атрибуції долучилися фахівці київського бюро науково-технічної експертизи "Арт-ЛАБ" та доктор історичних наук, заступник директора музею історії Десятинної церкви Єлизавета Іванівна Архипова", - інформує Житомирський обласний краєзнавчний музей.

Внаслідок проведених досліджень було, що іконку виготовлено із мідного сплаву у техніці лиття. 

На лицевій стороні розміщено погрудне зображення Христа Еммануїла. На тильній стороні іконки розміщено лінійне зображення шестикінцевого розквітлого хреста. Такого типу хрест символізує вічне оновлення і безсмертя.

Дослідження зразка методом оптичної мікроскопії, вивчення іконографії зображень та пошуки аналогій дозволили зробити припущення, що іконку було виготовлено ювеліром південно-руського походження.

Появу іконки спеціалісти відносять до кінця ХІІ – першої половини ХІІІ ст.  

Як повідомляв "Журнал Житомира", в листопаді 2017 року в історичному центрі Житомира археологи розкопали залишки стародавнього замку.

Поділитись

Новини по темі: