25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • На скандальному окрузі у Коростені програв і Пашинський і «Слуга народу»

На скандальному окрузі у Коростені програв і Пашинський і «Слуга народу»

  • 23 липня, 2019 0:45

В одномандатному виборчому окрузі номер 64 на Житомирщині самовисуванець Володимир Арешонков обійшов кандидата від "Слуги народу" Вячеслава Сігачова на понад 600 голосів при опрацьованих 99,66% протоколів. Переможець є чинним нардепом від фракції БПП.

Але проблеми почалися задовго до дня голосування і тривають досі. Журналісти навідали до Окружної виборчої комісії у Коростені та з'ясували, чи могли там фальсифікувати протоколи.

В окрузі номер 64 фіксували численні правопорушення: затримували псевдожурналістів, невідомі особи вказували літнім людям, за кого слід голосувати, змінювали протоколи тощо.

На виборах до Ради в окрузі боротьба точиться головно між кандидатом від "Слуги народу" В'ячеславом Сігачовим та самовисуванцем Володимиром Арешонковим. Також тут балотується поки ще чинний народний депутат України Сергій Пашинський (був, до слова, депутатом 4-х скликань).
 

Як ОВК опрацьовує протоколи з дільниць

Працівники ОВК показали журналістам 24 каналу базу Комісії, до якої вводять дані з протоколів. Туди внесено вже 97% даних з протоколів ДВК.

Не вистачає 3%: мовиться про віддалені села – Олевське і Овруч – біля кордону з Білоруссю (понад 200 кілометрів від Коростеня). Протоколи звідти надіслали, але – з технічними помилками. Їх потрібно переоформити, а для цього голови й члени дільничих комісій повинні знову поїхати на свої дільниці, провести засідання, а потім ще й повернутися до ОВК з новими протоколами. Тож дані внесуть до бази не раніше, ніж увечері наступного дня – 23 липня.
 

Дивіться відео 24 каналу, як виглядає база Окружної виборчої комісії:

Помилки – нормальна практика

Коментував ситуацію 24 каналу В'ячеслав Василюк, адміністратор ОВК №64.

Він показав журналістам у перелік протоколів з усіх ДВК у базі даних із відповідними відмітками та зауваженнями. І пояснив, що якщо база після введення усіх даних не фіксує помилок – адміністратор ОВК своїм цифровим підписом "закриває" протокол.

За словами Василюка, помилки у протоколах – нормальна практика. Помилки трапляються часто: хтось переплутав цифри, хтось зробив механічну помилку тощо.

Василюк пояснив ситуацію щодо тих протоколів, про які у ЗМІ говорили як про переписані (тобто – сфальсифіковані) і які, однак, прийняли в ОВК: "Це, власне, питання до членів ОВК". До тих, хто перевіряв достовірність та правильність заповнення протоколу. Адміністратори ОВК же лише вводять дані з протоколів. А зібрані дані пересилають до ЦВК. 
 

Дивіться відео 24 каналу про роботу адміністраторів ОВК:

Фальсифікації – неможливі?

Журналістам продемонстрували опрацьовані паперові протоколи ДВК – сині з багатомандатного округу та рожеві з одномандатного.

Протоколи оформлюють у двох примірниках – один архівується в ОВК, другий скеровують до ЦВК. Лежать вони, до слова, у звичайних коробках із картону на підлозі – аж ніяк не у сейфі.

На запитання журналістів щодо того, як адміністратори ОВК ставляться до інформації про ймовірні спроби фальсифікації протоколів ДВК на користь кандидата Пашинського, відповіли так: "У межах ОВК зробити фальсифікацію неможливо". Мовляв, процес написання і підписання протоколу контролюють не лише члени ДВК, а й спостерігачі. 

Резонанс інформації щодо ймовірних фальсифікацій пояснюють тим, що кандидати йдуть у мізерному відриві один від одного в "500 – 1000 голосів".
 

Що відбувається на виборчому окрузі номер 64?

Там виявили численні правопорушення. Наприклад, у Коростені поліція затримала чотирьох псевдожурналістів. 

Кандидат від "Слуги народу" В'ячеслав Сігачов напередодні виборів заявив, що хтось "клонував" його сторінку у Facebook і з неї заявив, що "знімається з виборів".

Згодом з'явилася інформація, що деякі протоколи ДВК "переписували" з намаганням додати голосів скандальному депутату Сергію Пашинському.

А 22 липня на Житомирщину прилетів гелікоптер із спецпідрозділом ТОР – начебто тому, що на 64 окрузі виникла "загроза провокацій".

 

Пашинський

Сергій Пашинський – скандальний депутат 4-х скликань Верховної Ради
 

 

Хто такий Пашинський і чому він скандальний?


Сергій Пашинський – народний депутат України 4 скликань, під час останнього очолював оборонний комітет Верховної Ради.

Перший скандал за участю Пашинського був під час Революції Гідності. Тоді протестувальники зупинили автомобіль, у багажнику якої виявили снайперську гвинтівку. Парламентар допоміг снайперу втекти з Майдану, сівши до нього в авто. 

Ще один гучний скандал стався, коли політик вистрелив у спину мешканцю Київської області Василю Хімікусу з пістолета. Тоді Пашинський запевняв, що це була виключно самооборона. Хімікус стверджував, що саме нардеп винен у конфлікті.

За інформацією ЗМІ, Сергій Пашинський у 2016 – 2017 роках організував закупівлю списаних чеських БМП-1 за ціною брухту – 20-25 тисяч євро за одну машину. Після ремонту на Житомирському бронетанковому заводі БМП передали Збройним силам України. 200 БМП коштували українському бюджету 41 мільйон доларів, тобто по 205 тисяч за кожну.

Поділитись

Новини по темі: