19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Житомиряни акцією на Михайлівській відзначать вступ у дію Закону про державну мову

Житомиряни акцією на Михайлівській відзначать вступ у дію Закону про державну мову

  • 16 липня, 2019 11:32
Сьогодні, 16 липня, в Україні набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Саме у цей день, о 19:00 у Житомирі на Михайлівській біля фонтану відбудеться акція "Мова об’єднує".

Дана акція є частиною всеукраїнського акції з метою популяризації української мови, вона пройде у майже 40 містах по всій Україні. Під час акції плануються виступи місцевих музикантів та невеликий флешмоб.
 

Що змінює закон про мову?


Верховна Рада ухвалила цей закон 25 квітня. Документ набув чинності через два місяці після опублікування його в газеті "Голос України".

Відповідно до закону, володіти державною мовою і застосовувати закон під час виконання службових обов’язків зобов’язані президент, голова Верховної Ради і його заступники, прем’єр-міністр, всі члени уряду, керівники державних установ, підприємств і відомств, державні службовці та чиновники всіх рангів, керівники і особовий склад Нацполіції, судді, адвокати та нотаріуси, керівники навчальних закладів, педагоги і медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Законом передбачається організація безкоштовних курсів української мови для дорослих.

Володіння українською стане обов’язковим для осіб, які хочуть отримати громадянство України. Для цього необхідно буде скласти іспит на рівень володіння державною мовою.

Законом також передбачено створення Національної комісії зі стандартів державної мови і введення посади уповноваженого з захисту державної мови.

Нацкомісія буде затверджувати вимоги до рівнів володіння державною мовою для отримання громадянства України, проводити відповідні іспити і за їх результатами буде видавати сертифікати.

Уповноважений розглядатиме скарги і зможе штрафувати суб’єктів господарювання за порушення вимог закону про застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Закон також передбачає відповідальність посадовців за незнання мови. Проте, ця норма діятиме лише через три роки від дати ухвалення закону.

Дія нового закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.
Поділитись

Новини по темі: